Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

PB Herbert Monsieur wint de eerste editie van Curieus naar Kunst

Curieus

Dit weekend vond in Lissewege de eerste editie van ‘Curieus naar Kunst’ plaats, een wedstrijd én tentoonstelling voor niet-professionele kunstenaars. De organisatoren van ‘Curieus Brugge’ kijken tevreden terug. ‘Een schot in de roos’, zo klinkt het volmondig.

Met dit project gaven we amateurkunstenaars de mogelijkheid om hun werk aan het publiek voor te stellen op een professionele manier. Het heeft ons écht verrast hoeveel mensen er in hun vrije tijd creatief bezig zijn, op een zeer hoog niveau. De 15 beschikbare plaatsen waren al snel ingenomen en jammer genoeg hebben we zelfs een aantal mensen moeten teleurstellen. Tegelijk was het de bedoeling, de naam zegt het zelf, om mensen ‘curieus’ te maken naar kunst. We richtten ons nadrukkelijk op een breed publiek. We werkten daarom heel laagdrempelig: we vragen geen toegangsgeld en ook de catalogus ligt gratis ter beschikking. Deze aanpak wierp zijn vruchten af: over het hele weekend kregen we bijna 500 bezoekers over de vloer.

Er was ook een wedstrijdelement aan de tentoonstelling verbonden. Een driekoppige vakjury, bestaande uit Gratien Dendooven, Jan Verhaeghe en schepen Mieke Hoste, selecteerden drie kunstenaars die een mooie prijs in ontvangst mochten nemen. De eerste prijs ging naar glaskunstenaar Herbert Monsieur uit Brugge voor zijn werk ‘Zonsopgang’. De tweede prijs werd gekaapt door Marie-Jeanne Debruyne uit Lissewege voor haar keramisch werk ‘Doorluchtigheid’. Op de derde plaats hebben we Rita Vandepitte, tevens uit Lissewege, met haar schilderij ‘In een verloren wereld’. Ook het publiek kreeg de kans om hun oordeel uit te spreken. De meeste stemmen gingen naar het werk ‘Vlinders’ van Sonja Geirnaert uit Dudzele.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: