Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Open Monumentendag viert verjaardagseditie (7 en 8 september)

Brigitte Beernaert buiten

Brigitte Beernaert stelde een boeiend programma samen (foto Stijn Vos)

Feesteditie biedt het beste uit 25 jaar

Op 10 september 1989 vond in Vlaanderen de allereerste Open Monumentendag plaats. Het was een voltreffer, ook in Brugge waar vanaf de aanvang de stedelijke Dienst voor Monumentenzorg de organisatie ervan kreeg toevertrouwd.

Duizenden deelnemers gingen op stap om monumenten op die nieuwe, laagdrempelige manier te ontdekken. Deuren die altijd toe waren gebleven gingen voor het eerst open. Ellenlange rijen vormden zich voor de opengestelde gebouwen. Bezoekers waren bereid uren aan te schuiven om een blik achter de ‘schermen’ te werpen. Toen was OMD het enige dagevenement in zijn soort. Het exclusieve van het gebeuren is lang weggevallen door de opkomst van een Erfgoeddag, een Dag van de Architectuur, een Dag van het Park, een Open Bedrijvendag, maar inhoudelijk is OMD ondertussen veel beter onderbouwd en een vaste waarde geworden. In 1989 werd het dagprogramma in Brugge gevuld met slechts één themawandeling in het Ezelstraatkwartier. In die kwarteeuw werd het aanbod veel groter, gevarieerder, kwaliteitsvoller en innovatiever.

Heel snel koos de Dienst Monumentenzorg ervoor om samen te werken met de andere stedelijke culturele partners en met de Groendienst om zo meer het erfgoed als een ‘geheel’ aan te bieden. Er werd wel nooit vergeten dat het onroerend erfgoed centraal stond. Sinds 1997 is en blijft Brugge de enige stad in Vlaanderen die een Open Monumentenweekend aanbiedt aan zijn bezoekers, waarvan onderzoek uitwees dat ruim 70 % uit Brugge zelf komt, 20 % uit de onmiddellijke omgeving en 10% uit andere Vlaamse steden en het buitenland.

HET VOLLEDIGE ARTIKEL LEEST U IN EXIT SEPTEMBER

het  programma is te ontdekken op www.openmonumentendag.be (er is ook een link op www.brugge.be) en in de gratis monumentenkrant die op verschillende locaties verkrijgbaar is.

De lokale brochure die 250 pagina’s telt, is verkrijgbaar vanaf 26 augustus in In&Uit Brugge aan 2,50 euro. Reserveren voor sommige bezoeken en activiteiten kan ook vanaf dan tot 5 september op www.bruggeomd.be en op 050/47.23.24. Heel wat bezoeken zijn echter ook mogelijk zonder reservatie.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: