Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Dada aan Zee

portrait-of-mesems

 

Het provinciale Mu.Zee in Oostende blijft verrassen met originele tentoonstellingen over hedendaagse kunst. Zo kunt u nog tot 17  november terecht in dit voormalige warenhuis in de Romestraat voor een boeiende expositie rond de figuur van E.L.T. Mesens, de Brusselse dandy die zich bij leven en welzijn opwierp als de promotor van het surrealisme in België (en daarbuiten). Mesens (1903-1971)  artistieke belangstelling was onbegrensd, zijn vriendenkring telde namen als Rene Magritte, Eric Satie of Peggy Guggenheim, zijn kunde was die van een artistieke duizendpoot.

Directeur Philippe Van den Bossche bedacht ’Het Sterrenalfabet’ als titel. De grote en kleine sterren heten onder meer René Magritte, Man Ray, Roland Penrose, Lee Miller, Paul Klee, Max Ernst, Pablo Picasso, Salvador Dali, Paul Delvaux, Yves Tanguy, Amadeo Modigliani, Desmond Morris, Kurt Schwitters, Francis Picabia, John Banting, Humprey Jennings, Edith Rimmington, Conroy Maddox, Scottie Wilson, en veel anderen.

De tentoonstelling is chronologisch opgebouwd en volgt het parcours van steden als Brussel, Parijs en London, waar Mesens actief was.  In de Engelse hoofdstad ging hij in 1937 aan de slag om er het surrealisme onder tijdgenoten te verspreiden, maar veel oogst heeft het niet opgebracht. Zelf bleef hij ook actief als kunstenaar, maar, hij mag dan al de promotor geweest zijn van andermans werk, zijn eigen collages kunnen amper tippen aan de grote voorbeelden waarmee hij op beste voet stond. Later wordt Mesens relatief ‘ongevaarlijk’. Hij tekent zelfs voor de artistieke programmering van het Knokse Casino en profileert zich verder als collagekunstenaar.

Bij de tentoonstelling hoort een bijzonder mooi uitgegeven cataloog die Mesens fascinerende leven en kunstenaarschap voor de eerste keer in kaart brengt. Het bevat essays van onder andere Christiane Geurts-Krauss, Virginie Devillez, Xavier Canonne, Michel Remy, Simon Delobel, Nele Bernheim, Peter J.H. Pauwels, Erich Weiss en Phillip Van den Bossche. De catalogus is te koop in de bookshop van Mu.ZEE of te bestellen via de website muzee.be en kost 65 euro. (LF)

Mu.ZEE, Romestraat 11, Oostende, www.muzee.be; nog tot 17/11/2013, dagelijks  van 10u -18u ( gesloten op maandag)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: