Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

100 kindervragen aan Steven Van Havere

EDM_7041

Foto EDM

Bij Stichting Kunstboek verschenen onlangs vier boekjes met telkens 100 kindervragen over diverse thema’s. Een daarvan is ‘100 kindervragen over muziek’. Steven Van Havere, Arid-drummer en sinds vorig aan te spreken als meneer de directeur van de Brugse muziekschool Metronoom, geeft een passend antwoord op al deze vragen.

‘Muziek is de meest gesproken taal ter wereld. Jong of oud, blank of zwart, man of vrouw.

Niemand kan zich een leven inbeelden zonder’, zegt Van Havere. Hij vroeg aan 300 kinderen van het Sint-Lodewijkscollege om elk drie vragen te formuleren die betrekking hadden op deze universele taal, de muziek. Daaruit distilleerde hij de 100 leukste en bedacht er een passend antwoord op. Vragen als ‘Kunnen blinde mensen ook een instrument bespelen?’, ‘Kun je nieuwe muzieknoten uitvinden?’, ‘Waarom zwaait een dirigent zo met zijn armen?’ of ‘Wat is akoestiek?’ krijgen in dit boek verheldering. Steven past hierbij zijn eigen muzikale kennis en ervaring toe en gaat bij bepaalde vragen ook dieper in op onder meer klassieke muziek, deejayen en beatboxen. Daarnaast schetst hij voor de jonge lezers ook een beeld van hoe de muziekindustrie in elkaar steekt (‘Wat is een manager?’, ‘Komt elk liedje op de radio?’…). ‘Wie zelf muziek speelt, zal versteld staan van wat hij nog niet wist. Voor leerkrachten en begeleiders is dit boekje een handig en boeiend werkinstrument’, zegt Steven Van Havere die met zijn muziekschool Metronoom een succesvol eerste jaar achter de rug heeft en nu al volop inschrijvingen registreert voor een nieuw muzikaal schooljaar.

(ADC)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: