Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘De Bruggeling heeft het niet begrepen’

Toyo Ito

Toyo Ito in 2002 in Brugge

Althans, dat was de achterliggende boodschap van een artikel van architectuurkenner Marc Dubois (‘Barbarij in Brugge’) en een tweet van ex- Bruggeling en NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch (‘Zijn ze gek geworden?’). De aanleiding was de langverwachte declassering van het paviljoen van Toyo Ito waardoor het volgens Geert Sels in De Standaard ‘vogelvrij is verkaard’. Een andere Bruggeling en DS-redacteur, Maarten Goethals, hield wel het hoofd koel: ‘…het kunstwerk (was) te opvallend, te aanwezig, hautain en provocerend. Afstandelijk ook, en lachwekkend.’  Straks beslist het stadsbestuur wat ze met het los gepuzzelde kunstwerk zullen aanvangen. De eerste ideeën voorspellen weinig goeds.

Eventjes recapituleren? We schrijven het jaar2000. De architectengroep Archipel en intendant Hugo De Greef trekken naar Japan om de toen al wereldvermaarde architect Ito te polsen om in het historische hart van Brugge een hypermoderne maar tijdelijke realisatie, een doorschijnend paviljoen, neer te zetten. ‘Meesterlijk’ schreven de critici, ‘het paviljoen is letterlijk verankerd met de geschiedenis van Brugge’. Het (Brugse) publiek moest er echter niks van weten, maar in het cultuurjaar 2002 werd zoiets amper opgemerkt. Immers, na een jaar moest het Burgplein in zijn oorspronkelijke staat hersteld worden, zo was de achterliggende afspraak met architect en initiatiefnemer.

Begin 2003 goochelde het toenmalige stadsbestuur een blauwdruk voor heraanleg (met onder meer een petanqueplein), bijeen, maar de Ito-fans startten een campagne tot behoud en restauratie en het dossiers blokkeerde. In 2010, na jaren van verloedering, pakte het stadsbestuur uit met een restauratieplan, overigens in samenwerking met Toyo Ito, het monument zou een tweede leven krijgen. Nadien niks meer van gehoord.

Vandaag is de situatie helemaal vertekend: minister Bourgeois negeerde het advies van zijn bevoegde Commissie en declasseerde het paviljoen. Hoe het nu verder moet is allesbehalve duidelijk. Het paviljoen verhuizen kan geen ernstige optie zijn en zal op karrenvrachten kritiek stuiten. Misschien toch eens de architect, recent nog onderscheiden met een prestigieuze architectuurprijs, uitnodigen naar Brugge?  (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: