Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

The Spectors op Vama Veche

Vama Veche

Foto Arthur Joos

 

Een minifestival binnen het grote festival: dat is Vama Veche van Het Entrepot dat loopt t.e.m. zaterdag 3 augustus en een gevarieerd (muziek)programma brengt. Veel goede muziek in het Astridpark telkens vanaf 14.00 uur met onder meer Helder, Astronaute, Faces On TV, Soviet Grass, Low Vertical, Saimn-I, Protection Patrol Pinkerton en nog zoveel meer. Een van dé bands die we op Vama Veche (en ook daarna) met aandacht moeten volgen, is The Spectors op donderdag 1 augustus om 15.00 uur een relatief nieuwe band aan het Brugse popfirmament van Marieke Hutsebaut, Maxiem Charlier, Hannah Vandenbussche, Bart Baele en Stefanie Mannaerts.

Marieke Hutsebaut: ‘Vorige zomer ben ik begonnen met nummers te schrijven en samen met mijn ex-lief had ik een song online gezet. Daarop hebben we ontzettend goede reacties gekregen. Ik merkte ook wel dat nummers schrijven iets was dat ik graag deed en wil blijven doen. In februari van dit jaar heb ik een band samengesteld en zijn we ‘officieel’ The Spectors geworden.’

EXit: De groepsnaam hebben jullie ontleend aan de excentrieke producer Phil Spector. Is hij iemand naar wie jullie opkijken?

Hutsebaut: ‘Absoluut, hij heeft – om het licht uit te drukken – wel een paar ‘stoute’ zaken uitgehaald waardoor hij nu in de gevangenis zit, maar het is wel een mens waar je op muzikaal vlak niet naast kunt kijken. Zijn ‘girl groups’ uit de sixties en zijn wall of sound vormen een grote invloed op onze muziek.’

EXit: Jullie muziek klinkt dromerig…

Hutsebaut: ‘Het was niet de bedoeling om een bepaalde richting uit te gaan, maar onze sound is geëvolueerd naar ‘shoegazers-dreampop’. We zijn beïnvloed door bands als The Jesus And Mary Chain en Brian Jonestown Massacre en die invloeden voegen we toe aan onze catchy sound. Bij de tweede zanglijn wordt een octaaf hoger gezongen en dat geeft een heel dromerig effect aan onze songs. We krijgen vaak te horen dat we niet-Belgisch klinken. Dat vind ik alvast een compliment.’

EXit: Ondanks jullie pril bestaan, hebben jullie zich al laten gelden in muziekwedstrijden…

Hutsebaut: ‘Ja, we hebben het rockconcours ‘Verse vis’ in Leffinge gewonnen waardoor wij op zaterdag 14 september op Leffingeleuren mogen spelen. We kijken er al naar uit om op hetzelfde podium te staan als The Horrors, Steak Number Eight en A Place To Bury Strangers. Ook tijdens CommaRocks in april laatstleden speelden we in de kijker wat resulteerde in een optreden op Burgrock.’

EXit: Kunnen jullie teren op ervaring om de angst voor het grote podium te verdringen?

Hutsebaut: ‘We zijn weliswaar maar pas bezig sinds begin dit jaar, maar bijna alle leden van The Spectors spelen ook nog in andere groepen: Maxiem in Vincent&Jules, Hannah in MONAMI en Bart bij Speedozer.’

EXit: Het komt niet zo vaak voor in bands, maar met Stefanie hebben jullie girl power achter het drumstel zitten.

Hutsebaut: ‘Ja, en Stefanie is een hele goede drumster. Alle leden zijn goede vrienden van me. We zitten met drie vrouwen in de band, al was dat niet zo specifiek bedoeld. Met Bart en Maxiem kunnen we het evenwicht tussen de sexen goed bewaren.’ (ADC)

Info: http://www.hetentrepot.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: