Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Oostende tien dagen lang theaterhoofdstad

foto TAZ

‘Een editie om in te lijsten’

Wat in 1997 klein en bescheiden werd opgestart, een theaterfestivalletje in Oostende, is anno 2013 met Theater Aan Zee uitgegroeid tot een van de toppers van de zomeragenda. Augustus aan zee is natuurlijk dreamtime en het festival deint gezwind mee op de vakantiegolven. De ingrediënten zijn vertrouwd: heel veel theater, een vrijgeleide voor jonge muzikanten, confrontaties met literair Vlaanderen (en verder), kortfilms en talloos veel meer. De sturende hand is dit jaar die van theatergroep De Roovers.

Dit jaar heeft Oostende er een troef bij: Cultuurcentrum De Grote Post, het professionele kunstenpodium waar Oostende zo lang heeft moeten op wachten. Toch blijven De Roovers met hun theaterprogrammering beroep doen op locaties verspreid in de stad en vaak synoniem van onbekend. Het zijn deze verborgen speelplekken en ingepalmde ruimtes die de charme van TAZ mee uitmaken.

Wie grasduint in de lijvige brochure (ontwerp Kaat Flamey) wordt overstelpt met aanbod allerlei. Theater tekent hier voor meer dan 50 voorstellingen, waaronder het succesvolle ‘Qui a peur de Regina Louf’ van het Brugse kunstencentrum De Werf en het meeslepende en geprezen ‘An Old Monk’ van Josse De Pauw & Kris Defoort.

Sympathiek en welluidend is het hoofdstuk Muziek, dit jaar toevertrouwd aan zes jonge muziekgroepjes die elk gedurende vier dagen gekke dingen mogen doen. Tussen het jong geweld ook aandacht voor gevestigde namen als Frank Vander Linden, Stijn Meuris en de sterpianiste Claire Chevalier die stemmenman Tibo Vandenborre meebrengt.

Literatuur op TAZ is een luik waar menige stad in Vlaanderen jaloers naar kijkt. De formule is eenvoudig: auteur vertelt op een ochtendlijk uur (10.30) over leven & werk, waarna Bernard Dewulf met column en Jelle Vasterhaeghe met muziek afronden. Opvallende namen zijn Walter Van Den Broeck, Stefan Brijs, Aidan Chambers (!), Peter Terrin, Peter Verhelst.

Uiteraard biedt TAZ nog veel meer, gaande van ‘Helden aan Zee’ (jonge kunstenaars krijgen platform) over ‘Kortfilms op TAZ’ tot ‘In de Rand’-activiteiten. De stuurhut van waaruit het allemaal gebeurt is het gezellige Leopoldpark tegenover De Grote Post. (LF)

Alle info (en tickets) op www.theateraanzee.be of via In & Uit Brugge (Zand). Tel. 059-33 90 00

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: