Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Het klavecimbel van Ligeti’. 50 jaar Oude Muziek in expo en in boekvorm

foto Sophie Taes

Auteur Sophie Taes met eerste exemplaar

Een bijzondere verjaardag verdient een bijzondere viering. En omdat het MAfestival met zijn 50 jaar bovendien niet bepaald piepjong meer is, misstaat een terugblik niet. De combinatie van deze twee elementen resulteerde in een tentoonstelling en een publicatie naar aanleiding van en over een halve eeuw Oude Muziek in Brugge.

Om dit te realiseren, nam Thomas Bisschop contact op met musicologe Sofie Taes. Met haar specialisatie in Oude Muziek en karrenvracht aan ervaring door haar werk als freelance-tekstschrijver bij tal van festivals en huizen zoals B’Rock en het Klarafestival, was ze de geknipte vrouw. Bovendien is Taes actief bij Anima Eterna en bijgevolg kent ze de Brugse context.

Maar zelfs voor iemand met haar achtergrond was de opgave om een publicatie rond 50 jaar MAfestival te verzorgen niet evident. ‘Het is nog maar een dik jaar geleden dat de vraag mij werd gesteld; ik wist uiteraard op voorhand dat het een gigantische taak zou worden, maar anderzijds een taak die je onmogelijk kunt laten liggen. Zoiets is een opportunity of a lifetime’. Taes heeft die uitdaging voor haarzelf nog wat vergroot door er zich niet gemakkelijk vanaf te maken. Voor het schrijven van het boek heeft de musicologe zich niet enkel gebaseerd op een 13-tal interviews met mensen uit de sector maar is ze ook gaan graven in het omvangrijke archief van het MAfestival en de familie Dewitte (Robrecht Dewitte was de stichter van het toenmalige Festival Oude Muziek, AJ). Desondanks mondde dit werk niet uit in een duffe wetenschappelijke studie maar wel in een zeer breed toegankelijk overzichtswerk. ‘Ik denk dat zelfs Thomas Bisschop wat verrast was toen hij het eindresultaat doornam. Het boek leest immers als een historische roman. Zo heb ik het ook opgevat: de geschiedenis van het MAfestival gewoon als een leuk verteld verhaal. Wat uiteraard ook helpt is dat het werk rijkelijk geïllustreerd is met divers beeldmateriaal’.

Dat beeldmateriaal is ook deels voorwerp van de tentoonstelling. In het Stadsarchief, samen met het MAfestival mede-initiatiefnemer van de expo, zullen verder onder andere brieven van reuzen als Sigiswald Kuijken en Gustav Leonhardt, persrecensies en programmaboeken van vroegere festivals, maar evenzeer ook audiovisueel materiaal te zien zijn. Tot slot, moest u zich afvragen waarom zowel boek als expo de titel “Het klavecimbel van Ligeti” dragen: op de tentoonstelling zal er ook een iconisch instrument, een klavecimbel, staan. De link met Ligeti moet u echter ter plaatse ontdekken. (ALEXANDER JOCQUE)

Info

De tentoonstelling Het klavecimbel van Ligeti. 50 jaar oude muziek in Vlaanderen, van Musica Antiqua tot MA loopt van 19 juli tot 11 augustus.
Stadsarchief Brugge, Burg 11a, gratis toegang

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: