Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Patrick Keersebilck: ‘De Cactusclub is een project voor Brugge’

 

P_Keirsbilck

Patrick Keersebilck (Foto Stijn Vos)

Aan de vooravond van het Cactusfestival

Vergeet die druipnatte julimaand van vorig jaar toen wolkbreuken het Minnewaterpark omtoverden in een niet eerder gezien modderterrein. Toch hield het sfeervolle Cactusfestival haar faam hoog met geslaagde optredens van Grant Lee Buffalo, The Black Box Revelation, Absynthe Minded en afsluiter Daniël Lanois. Dit jaar oogt de affiche uitdagend sterk met vooral de zondagavondtopper dEUS en voorts optredens van  onder meer Beach House, Calexico, Daan en Hooverphonic with orchestra. Cactus belooft een bedevaart om een zomers weekend, maar, los daarvan en  even belangrijk is de hoogdringende doorbraak in het dossier Cactus Club.  Zegt coördinator Patrick Keersebilck: ‘De Cactusclub is een project  dat Cactus overstijgt. Het is een project voor Brugge dat nood heeft aan een professioneel podium voor pop en rock’.

EXit: De Cactusclub op het terrein achter de Magdalenazaal lijkt, spijts de correcte afhandeling van dit dossier, voorgoed begraven. Ja toch?

Patrick Keersebilck: ‘Blijkbaar wel. Daarom stappen wij voor 200 procent mee in het nieuwe verhaal ‘Kanaaleiland’ (LF. palend aan Minnewaterpark). De piste-Magdalenazaal, en de schorsing ervan door de Raad van State, voorspelt immers een lang uitstel en de ontvangst in de buurt was evenmin hartverwarmend.’

‘Bovendien vinden wij de nieuwe locatie Kanaaleiland zeer interessant. In de perceptie van ons publiek is die plek ‘in ’t stad’ en er is de connotatie met Minnewaterpark en Cactusfestival. Jammer genoeg blijkt een inplanting kant Minnewaterpark niet haalbaar omwille van de Unesco-perimeter (LF. binnen het ‘ei van Brugge’) en het daaruitvolgend beschermd stadsgezicht.’

‘Daarom wordt nu een inplanting op de site aan de overkant, waar zich nu de bussenparking en een jachthaven bevindt, voorop gesteld. De bal ligt voor de volgende fase in dit dossier duidelijk in het kamp van het stadsbestuur vooraleer we tot de feitelijke bouw kunnen overgaan. Zo moet er onderhandeld worden met het Vlaamse Gewest over het verwerven van de grond en wellicht ook met Interparking over het verplaatsen van de mobilehomeparking. We hopen echt dat er nu op korte termijn schot in de zaak kan komen. Ook de Vlaamse Overheid verwacht dit ongetwijfeld. Eerder zegden ze immers een aanzienlijke financiële steun toe voor dit project.’

EXit: Die toegezegde subsidie (meer dan 1, 1 mio euro)  kan een heikel punt worden.

Keersebilck:  Brussel heeft beloofd meegaande te zijn in dit dossier, maar er is de vaststelling dat de toegezegde subsidie daar ondertussen al geruime tijd geparkeerd staat, terwijl er nauwelijks schot in de zaak lijkt te komen. Het is de hoogste tijd dat er op korte termijn een duidelijk én concreet signaal gegeven wordt dat dit project er effectief komt. We moeten ten allen koste voorkomen dat dit geld verloren gaat voor Brugge. Met de Vlaamse verkiezingen in 2014 in het vooruitzicht kan ik me perfect voorstellen dat de druk stijgt om dit geld “te herbestemmen” voor andere projecten in andere steden.’

EXit: Cactusfestival 2013 mag geen 2012 revisited worden?

Keersebilck: ‘Dit is financieel niet voor herhaling vatbaar. Het weer heeft ons volledig genekt, zowel de weken voor als tijdens het festival zelf. Zelf stond ik uiteindelijk nog te kijken van de opkomst. Globaal was er echter duidelijk te weinig volk om het festival met een financiële break af te sluiten.’

EXit: De nieuwe affiche oogt sterk. Waarmee tevreden?

Keersebilck: ‘dEUS staat eindelijk op de affiche. Jaar na jaar stelden we de vraag. Dit jaar is het er eindelijk van gekomen en de belangstelling is groot. Voorts verwacht ik veel van de optredens van onder andere Beach House, Balthazar,Calexico , Thurston Moore, Ghostpoet en Portico Quartet. Voor het oudere concertpubliek is het uitkijken aan Bonnie Raitt, voor het brede publiek o.a. Ozark Henry en Hooverphonic with Orchestra. Maar bij Cactus primeert de affiche boven de individuele namen, de eclectische lijn met zijn diverse stijlen en de samenhang van het weekend.’

EXit: Geen Brugse groep op de affiche?

Keersebilck: ‘Er zat een Brugse groep tot in de laatste selectie, maar die heeft het op de valreep niet gehaald. Het aantal beschikbare plaatsen is erg beperkt, zodat de selectie zeer streng is. Hierbij moet met tal van factoren rekening worden gehouden.’ (LF)

Info: Cactusfestival loopt van vrijdag 12 tot en met zondag 14 juli. Tickets via website http://www.cactusmusic.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: