Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Schooldirecteur leert opvoeden

 Scan Ouders & Opvoeden

Een directeur van een Brugse secundaire school die een boek pleegt over hoe vandaag met jongeren om te gaan en op te voeden,  het gebeurt eerder zelden. Sinds Multatuli weten we dat dierenoppassers wel een speciale opleiding genieten, ‘maar kinderen houdt iedereen’, en Danny Van De Velde wil daar iets aan doen. Kinderen opvoeden klinkt overigens niet erg sexy, hoewel het ‘gespreksonderwerp nummer één is onder vrienden, met buren of familie of op het werk’, merkt de auteur op.

Van De Velde, zelf vader van drie tieners, wil daarom ‘het gevarieerde palet palet van het opvoedingsgebeuren in beeld brengen’.  Merkwaardig is dat de auteur hiervoor niet op zoek gaat naar saaie passages uit de vakliteratuur, maar grasduint  ‘in gedichten, citaten, romanfragmenten en films’. De auteur vindt immers dat ‘de kracht van een treffend gedicht, een beklijvende film of een goed boek het in het werk zetten is van de werkelijkheid’.

Kinderen grootbrengen is vandaag een hele onderneming geworden en vooral jonge ouders zoeken een houvast, maar de vloed aan opvoedingstips in boek en media maakt hen soms onzeker. Dit boek laat een andere kant zien en een andere klank horen, waarbij opvoeden veeleer ‘een kunst’ is. Voor wie op een of andere manier met opvoeden  betrokken is, is dit boek een boeiende bron van ideeën en tips. (LF)

Op schouders van ouders, Danny Van De Velde, uitg. Garant

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: