Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kunstenaar Jan Verhaeghe is te koop

Jan  Verhaeghe

foto EDM

De Brugse kunstenaar Jan Verhaeghe pakt andermaal uit met een stevige stunt: hij ‘verkoopt’ zijn oeuvre, verpakt in een kunstboek, voor slechts 15 euro. Verhaeghe is hier bekend/berucht omwille van de onsmakelijke rechtszaak die het kunstenaarsduo Depuyt-Canestraro  hem (en de Stad Brugge) aansmeerde toen hij een protestactie organiseerde tegen het (onsmakelijke) beeld ‘De Geliefden’ onder de bomen op de Burg.

‘Ik kom niet meer naar buiten als kunstenaar, ik werk voortaan alleen nog in de luwte en toon mijn werk slechts aan intimi’, zo verrast Verhaeghe dezer dagen vriend en vijand. Patrick Ronse, coördinator van het provinciale kunstenhuis Be-Part in Waregem, greep dit feit aan om de kunstenaar, die er een jaar lang artist in residence was, een orgelpunt te bezorgen. Het resultaat is een kunstboek waarbij 33 van zijn kunstwerken ‘herwerkt’ werden en een overzicht tonen van 25 jaar timmeren aan de weg.’

Een vreemd initiatief, denkt de lezer.

Jan Verhaeghe: ‘Ik wil dat degene die de cataloog koopt er achteraf zelf een tentoonstelling kan mee samenstellen. Ik doe hierbij volledig afstand van de rechten (copyleft), iedereen mag de beelden gebruiken voor eender welk doel.’

‘De publicatie toont 33 werken van mezelf die ik belangrijk vind en die ik herwerkt heb naar een A 4-formaat. Het is tevens een doe-boek. U snijdt er zo de rug af waardoor u 33 losse kunstwerkjes cadeau krijgt waarmee u aan de slag kunt. (ernstig) Het beste is natuurlijk om 3 catalogi te kopen, want u wil natuurlijk het origineel niet verknippen, en indien u dat wel doet stelt zich het probleem van de recto verso-druk. De oplossing is dus drie boeken kopen, u doet hiermee een prima investering.’

Voorts bevat het boek drie essays van kunstcritici (Benedicte Goesaert, Roger D’Hondt en Lieve Eneman) en een juridische beschouwing van professor Voorhoof over het veelbesproken ‘Kijkverbod-arrest’. Hij beweert o.m. dat een gang naar Cassatie het smadelijke vonnis van de Antwerpse rechtbank zou teniet doen. Of het boek Rien à Voir een sluitstuk is van de carrière van Jan Verhaeghe is echter verre van zeker. (LF)

De cataloog Rien à Voir is te koop in Be-Part (Waregem), het Tolhuis (Jan van Eyckplein) en Galerij Pinsart (Genthof)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: