Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De Pijnders opnieuw in Brugge: ‘We zijn de cowboys van het stoetenleven’


 de pijnders

Op 14 oktober 2011 ging in de Magdalenazaal De Pijnders in première, een coproductie van De Werf, Cie Cecilia en theater Antigone. Wie deze van Arne Sierens toen miste, krijgt op 6 en 7 juni 2013 een tweede kans. De pijnders zijn de mannen of vrouwen die in stoeten en processies de religieuze of andere beelden dragen. Sierens raakte door het gegeven gefascineerd in Spanje, waar de traditie nog sterker leeft dan hier. Beroemde voorbeelden bij ons zijn de pijnders van het Ros Beiaard in Dendermonde.

De Pijnders speelt zich af in het hier en nu, in een niet nader bepaalde landelijke gemeente in Vlaanderen met stedelijke ambities. Acht mannen van de Gilde van Maria Onbevlekte Ontvangenis verzamelen zich, zoals elk jaar, op een terrein om te repeteren voor de komende processie. Afkomstig uit dezelfde parochie en geboren in boerenfamilies zijn ze door het verdwijnen van de boerenstiel vertrokken naar andere plekken. De samenhorigheid en de gedeelde geschiedenis zijn de redenen waarom ze elk jaar trouw op post zijn.

Sierens verzamelde voor deze productie een topcast van Vlaamse acteurs: Dominique Van Malder, Joris Hessels, Tom Vermeir, Johan Heldenbergh, Robrecht Vanden Thoren en Titus De Voogdt. Op een schuin aflopend platform, begeleid door drie live muzikanten houdt het zestal je in een emotionele greep. De mannen moeten zwoegen en zweten, nieuwe leden moeten worden ingewerkt, … Coördinatie, communicatie, samenwerking en een goede verstandhouding zijn van cruciaal belang.

West-Vlaming Tom Vermeir – acteur en zanger bij A Brand – kruipt in de huid van Bertrand, de zoon van een hoteleigenaar. Hij moest terugkeren uit Brussel, omdat de zaken bij zijn vader niet zo goed gaan. Vermeir: ‘De Pijnders is een metafoor voor het leven. Zoals vaak bij Sierens wordt ook met dit stuk de tragikomedie van het leven zelf verbeeld. De personages spreken, zoals Arne het graag zegt, ‘met de dialectiek van hun ziel’. De Pijnders dragen elkaars ellende, maar ze maken ook samen plezier. Er is een lach en een traan, zoals dat gaat onder elke kerktoren.’

Het stuk kreeg her en der lovende kritieken en werd ook geselecteerd voor het theaterfestival. Sierens verwerkt eenvoudige, maar treffende beelden in het stuk en creëert herkenbare personages van vlees en bloed, zonder in clichés te vervallen. De jury van het theaterfestival loofde het stuk om de nostalgie en de manier waarop een kleine dorpsgemeenschap in beeld wordt gebracht. Ook het spelgenot van de acteurs wordt geprezen. Volgens de jury wist Sierens ‘meer dan ooit goud te maken van de wisselwerking tussen individuele branie en collectieve pijn.’ Zelf onthoud ik vooral de scène waarin acteur Dominique Van Malder de harde ‘boerenstiel’ van vandaag schetst. Een staaltje ontroerend acteertalent van zeer hoog niveau. (SD)

Info 6 en 7 juni 2013 om 20.30 uur, Magdalenazaal, t 050 33 05 29, reservatie@dewerf.be, www.dewerf.be – Het stuk is een samenwerking tussen Cie Cecilia, theater Antigone en Kunstencentrum De Werf in coproductie met VIA 2018 – Maastricht + Euregio Maas – Rijn 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: