Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Beren, forellen en andere muzikale dieren in Vrijstaat O.

De Beren Gieren
Gratis duo-tickets voor jazz in Vrijstaat O.

Over De Beren Gieren (Fulco Ottervanger – piano, Simon Segers – drums, Lieven Van Pee – contrabas) schreef Didier Wijnants in De Morgen ooit dat zij een oude maar vaak verwaarloosde kwaliteit van jazz herontdekken, nl. het vermogen om de zwaartekracht te negeren. Hij is niet de enige die onder de indruk geraakte: de jury van Jong Jazztalent riep dit prettig gestoorde pianotrio in 2009 uit tot winnaar van het gelijknamige concours, hetgeen meteen impliceerde dat het drietal de editie 2010 van Gent Jazz mocht openen en hen ook een tournee in het kader van JazzLab Series opleverde. De drie vrienden lieten inmiddels een eerste CD (“wirklich Welt so”) op de wereld los, in de zomer van 2013 zal de opvolger het licht zien.

In het kader van de reeks Soulmates Sessions gaf Vrijstaat O. deze avonturiers met sterke neiging tot absurde humor – zelf omschrijven ze hun muziek als “Californian Jazzrabitity” – de vrije hand in het samenstellen van de affiche voor 1 juni. Het wordt zowaar een triple bill, waarvan het illustere gezelschap zelf de muzikale aftrap geeft. Voor het tweede luik van de avond nodigen ze als gast de Portugese Susana Santos Silva (trompet) uit, met als intentie een heruitgave van hun gezamenlijk project rond… forellen. U leest goed: uitgangspunt voor alle composities – eerder dit jaar voor het eerst live gebracht in de jarige Vooruit (tevens opdrachtgever) – was het overbekende Pianokwintet in A-groot „Forellenkwintet“ (D 667) van Franz Schubert uit 1819.

(Susana Santos Silva, overigens, zal in Vrijstaat O. opnieuw te zien en horen zijn op 15 september, maar dan met haar eigen Lama Trio.)

Aan Bestiaal – wees overtuigd, lezer: ik neem met u geen loopje – de eer om de concertganger nachtwaarts te begeleiden. Over dit gitaartrio – met als componist nochtans de drummer (Sebastiaan Vekeman) – levert een online zoektocht op dat moeilijk te voorspellen valt waar de muziek heen zal voeren, “omdat de componeerstijl van Vekeman niet toelaat om ter voorbedachte rade ook maar iets te vermoeden”.  

Vrijstaat O. schenkt voor deze triple bill 3 duotickets weg aan EXit-lezers: zonder verwijl mailen naar kerlijn@vrijstaat-o.be is dus het ordewoord, de winnaars worden door haar persoonlijk gecontacteerd. (PJG)

 

Praktisch: zaterdag 1 juni om 20.00 uur in Vrijstaat O. – www.vrijstaat-o.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: