Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Lien Annicaert: ‘Mijn hart ligt bij het maken’

 

lien-annicaert_ Jonas-Vincken

Lien Annicaert (foto Jonas Vincken)

Jong Wilt in De Werf: gedurfd toneel

Uitgeweken Bruggelinge Lien Annicaert stond voor het eerst op de scene in het Concertgebouw tijdens een schoolfeest. Na haar studies theaterwetenschappen aan de Gentse Universiteit trok ze richting Maastricht. De opleiding daar is er één voor docent/regisseur, maar Annicaert leert er ook acteren en improviseren.

EXit: Waar gaat Terrarium over?

Annicaert: ‘Ik ben al lang gefascineerd door alledaagse handelingen die mensen onbewust uitvoeren: de manier waarop iemand een kopje koffie drinkt, hoe iemand de metro neemt, … Dingen die we nog nauwelijks opmerken, maar die wel heel erg ons leven bepalen. Daarnaast interesseert ook het leven in de stad mij enorm. Ook daarbinnen vormen mensen patronen en structuren waarmee ze proberen hun leven beheersbaar te maken. Op die manier ben ik terecht gekomen bij mijn belangrijkste inspiratiebron, het boek De onzichtbare steden van Italo Calvino.’

EXit: In welke zin inspireert het jou?

Annicaert: ‘Het boek gaat over hoe een stad betekenis krijgt door de verhalen van mensen. Ik ben vertrokken vanuit stadsplannen en ben uitgekomen bij de architectuur van steden. Ik zoek daarbij vooral naar de verhalen en herinneringen die aan die stenen en gebouwen vasthangen. Theater is een uniek medium om die bloot te leggen. Het boek blijft ook actueel, want de stad wordt ook vandaag enorm in vraag gesteld: wat zijn de grenzen ervan, hoe deinen ze uit, …’

EXit: Vanwaar de titel Terrarium?

Annicaert: ‘In een terrarium kijk je ook naar alledaagse, onbewuste bewegingen van dieren. In mijn voorstelling zal het publiek kunnen meekijken naar het dagelijkse leven in de stad, zonder daarbij voyeuristisch te zijn. Ik speel op vormelijk vlak nog met veel ideeën. Wat wel vast staat, is dat ik voor een black box voorstelling ga. Ik zou ook met een performance de stad kunnen intrekken, maar daar ben ik nog niet aan toe.’

EXit: Voor welk soort theater wil je gaan?

Annicaert: ‘Mijn hart ligt bij regisseren en maken, ook met jongeren. Mijn stukken zijn vaak cross-overs met een grote esthetiek, heel fotografisch. Ik vertrek graag vanuit beelden en breng fysiek theater waarbij het lichaam centraal staat. Ik ben zelf geen danseres, maar wat Wim Vandekeybus, Anne Teresa De Keersmaeker en Pina Bausch doen, fascineert me enorm. Puur op theatervlak ben ik dan weer grote fan van de complexloosheid van Tg Stan.’

 

Info Jong Wilt KC De Werf, donderdag 30 mei, vrijdag 31 mei 2013, 20.00 uur en zaterdag 1 juni 2013, 19.00 uur, De Groenplaats, Groenestraat 19B, t 050 33 05 29,  beperkt aantal plaatsen, reservatie is aangewezen. reservatie@dewerf.be, www.dewerf.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: