Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Onthullende petites histoires uit de Brugse politiek

Geen éminence plus grise in deze stad dan Hedwig Dacquin, oud-hoofdredacteur van het Brugsch Handelsblad. In 1997 reeds bundelde hij een reeks anekdotes uit de lokale politiek in het boekje ‘Lang Leve de Gesneuvelden’ (waarmee wijlen Pieter Leys, ietwat beneveld, een 11 november-herdenking besloot). Nu is er een vervolg: De Akkoorden van Brugge en andere onthullende verhalen, waarin acht items summier worden (na)verteld.

Zo vertelt ‘Brugge wordt groot’ het (nu) vermakelijke verhaal van de gemeentefusies, een operatie die in 1969 het beste uit de gemeentepolitiek naar boven bracht, met onder meer een barricade van boerenkarren op het gemeenteplein van Sint-Andries. Twee promotoren van de fusie, Frank van Acker en Michel van Maele ontkenden later dat hun pro fusie-stem met hun latere politieke ambitie te maken had. De Brugse fusie gold overigens als een nationale testcase.

Even vermakelijk is het verhaal van de Amerikaanse fantast Hiram Cantor die met reusachtige schepen een pendel tussen Zeebrugge en Amerika wilde realiseren (tot de concurrentie met een verbeterde versie ging lopen).  Een tragisch verhaal blijft de reconstructie van de moord op agent Albert De Leener in 1966 door de Franse gangster Jacques Zanotto. Pas na 286 dagen stilzwijgen onthulde de dader de plek in de duinen van Blankenberge waar het lijk al die tijd begraven lag.  Of het historisch klopt of niet, boeiend is het verhaal over de in 1945 teruggevonden ‘Madonna van Michelangelo’ die in 1944 door Duitse soldaten uit de Onze Lieve Vrouwekerk was gestolen. Het beeld werd door nazi’s opgeborgen in een zoutmijn in het Oostenrijkse Altaussee. Toeval een alerte tandarts speelden een hoofdrol bij het terugvinden van het beeld.

Het belangrijkste verhaal is uiteraard een overzicht van de Brugse politieke (voor)akkoorden die eigen zijn aan gemeenteraadsverkiezingen. Dacquin vergelijkt ze met doping in de sport: iedereen doet het, iedereen ontkent en iedereen biecht het later op. (LF)

De Akkoorden van Brugge, Hedwig Dacquin, uitg. Zorro  De akkoorden

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: