Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Gratis muziekfestival in het Astridpark op woensdag 1 mei

 Northern Sadness op Red Rock Rally

Feest! Op woensdag 1 mei vindt de jaarlijkse Red Rock Rally plaats in het Astridpark. Naast de bands voor de rockrally, Arbeid Adelt!, Wallace Vanborn, Het Zesde Metaal en Uberdope staat ook de Brugse groep Northern Sadness op de affiche.

 

EXit: Het is een eer om Philip ‘Flintology’ Ricquier in de rangen van Northern Sadness te sluiten?

Koen De Brabander: ‘We hebben er twee jaar over nagedacht om Flintology erbij te vragen, maar niemand van ons durfde die stap te zetten. Tot op een dag… We zijn nog altijd opgelucht dat hij heeft toegezegd.’

Philippe Lefief: ‘Ik beschouw Flintology als een pionier op het vlak van homerecording. Twintig jaar geleden was hij daar al mee bezig toen dat bij wijze van spreken nog in de kinderschoenen stond. Vandaag is homerecording haast gemeengoed geworden omdat het nu betaalbaar is.’

Philip Ricquier: ‘Ik vind het fantastisch dat er in Brugge weer iets aan het bewegen is, los van de klassieke manier van muziek maken. Wat ik met Philippe en Koen kan bereiken, is fantastisch: een combinatie van techno en hardere rock, met een zo breed mogelijke samensmelting. Bij Northern Sadness kan ik nu twee troeven op tafel leggen. Ik mag mijn gitaar weer bovenhalen en ik krijg carte blanche voor het productiewerk.’

EXit: Mogen we een kijkje nemen in de interne keuken van Northern Sadness?

Lefief: ‘We werken in de studio aan een structuur van een nummer. Dan vertrekt het naar Der Bünker, de studio van Flintology, en komt het al of niet helemaal geremoduleerd terug naar ons. Hij bezorgt ons ook input waarover we van gedachten wisselen. Soms nemen we gas terug of steken we juist nog een tandje bij. Een prima wisselwerking.’

De Brabander: ‘We zitten in een luxesituatie, want we kunnen uit veel materiaal kiezen. Philippe laat mij stukken van nummers horen en waar ik iets bij voel, daar plaats ik zanglijnen op. Het is een arbeidsintensief proces, maar we boeken resultaat.’

EXit: Hoe vertalen jullie dit studiowerk naar een podium?

Lefief: ‘Onze band vullen we aan met Emmanuel Schaeverbeke, Joost Lefevere, Jochen Demeulenaere. We kijken hoe we de partituren verdelen en wat we zullen automatiseren. Onze nummers moeten we dan wel opnieuw gaan bewerken.’

EXit: Hoeveel procent improvisatie is er nog mogelijk op het podium?

Ricquier: ‘Vrijwel geen. Net zoals bij andere groepen ligt ook bij ons de structuur van de nummers vast. Als je als groep je songs overtuigend kan brengen op een podium, dan ben je al geslaagd in je opzet. Het jammen an sich is voor weinig bands weggelegd om dit tot een goed einde te brengen.’ (ANTOINE DE CLERCK)

Info: www.redrockrally.be

Programma Red Rock Rally

Red Rock Rally met Band of Willies (12.30 uur, Oudenaarde), Quistgard (13.30 uur, Bekegem), Monk(14.30 uur, Herent), Modern Art (15.30 uur, Deerlijk), Sunday’s Ghosttown (16.30 uur, Hever), bekendmaking (17.15 uur), Northern Sadness (17.30 uur), Uberdope (18.30 uur), Het Zesde Metaal (19.45 uur), Wallace Vanborn (21.15 uur), Arbeid Adelt! (22.45 uur).

NS - Bandpicture 2012

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: