Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Nieuwe chef-dirigent voor het Symfonieorkest Vlaanderen

Jan Latham-Koenig 4 - Paul Persky

Dirigent Jan Latham-Koening (foto Paul Persky)

Bij ons is hij dan misschien wel een nobele onbekende, met Jan Latham-Koenig heeft het Symfonieorkest Vlaanderen een absolute topper binnengehaald. Het palmares van de Britse dirigent liegt er niet om: de maestro heeft al voor prestigieuze orkesten als de London Philarmonic, het symfonieorkest van de Wiener Staatsoper en de Royal Philarmonic gestaan. Momenteel bekleedt Latham-Koenig de positie van artistiek directeur van het OFUNAM, één van Mexico’s belangrijkste orkesten. Verder is hij chef-dirigent bij de Novaya Opera in Moskou, en vanaf mei 2013 dus ook bij het Symfonieorkest Vlaanderen.

Dat de muzikale globetrotter nu in België neerstrijkt, is het gevolg van een succesvol gastoptreden bij het Symfonieorkest Vlaanderen vorig jaar. ‘De chemie tussen het orkest en mij was dermate goed, dat er een wederzijdse wens was om de samenwerking voort te zetten. In het bijzonder was het ook de manier van werken van het orkest, die me enorm beviel. Hier werkt men immers projectmatig en niet van “9 to 5”. Hierdoor is er geen gevaar dat er routine, en daarmee een soort gelatenheid, zou sluipen in het functioneren van het orkest.’

Het orkest en Latham-Koenig vonden elkaar ook artistiek, op vlak van de muzikale keuzes. Zonder te breken met het opgebouwde – vooral romantische – repertoire, wil het Symfonieorkest Vlaanderen immers steeds meer de kaart trekken van de hedendaagse muziek, iets waar de kersverse chef zich volledig in kan vinden: ‘In België zijn er eigenlijk weinig andere symfonische orkesten die systematisch 20e en 21e muziek in hun repertoire opnemen. Omdat het essentieel is voor een orkest om zich te profileren en te onderscheiden van de rest, zagen we hier een unieke kans. Zelf een enorme liefhebber van hedendaagse klassieke muziek, wil ik deze doelstelling bijzonder graag mee helpen verwezenlijken.’

Het eerste concert onder leiding van Latham-Koenig zet deze ambitie alvast kracht bij. Op het programma staat werk van Shostakovich, Prokofiev en Britten. (A.J.) 

Het Symfonieorkest Vlaanderen brengt “Romeo & Juliet” op 28 mei in het Concertgebouw

www.concertgebouw.be/

http://www.symfonieorkest.be/

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: