Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Erfgoeddag stopt de tijd

Lijst 20 WVBeton

De Sint-Pieterskaai in autoluwe tijden

 

‘Stop de tijd’ is het thema van Erfgoeddag 2013 in het weekend van 20 en 21 april. Voor deze dertiende editie gingen meer dan veertig Brugse erfgoedorganisaties op zoek naar wat tijd voor hen betekent. Voor sommigen is dat terugkeren in de tijd, anderen benadrukken evoluties en nog anderen trachten de tijd stil te zetten.

Getijdenboeken, begraafplaatsen, klokken(torens), gedenkplaten en archiefdocumenten tonen ‘de tijd’ in Brugs erfgoed. Daarbij komen de vertrouwde plaatsen en verhalen aan bod, maar ook minder bekende aspecten van tijd in Brugge.

Op Erfgoeddag wordt ook vooruitgekeken naar de toekomst. Zonder degelijke erfgoedzorg is er immers geen toekomst voor ons unieke erfgoed. Een goed voorbeeld daarvan zijn de activiteiten rond de restauratie van schilderijen en boeken. Of ontdek hoe erfgoedcollecties gedigitaliseerd worden om ze beter te bewaren en te ontsluiten voor de volgende generaties. Er zijn 55 gratis activiteiten, van wandelingen, rondleidingen, lezingen, workshops, demonstraties tot natuurlijk tentoonstellingen.

Aanbevolen

De Openbare Bibliotheek toont je heel uitzonderlijk enkele schitterende Middeleeuwse luxehandschriften. Een filmpje geeft je duiding over deze unieke getijdenboeken.

Het Volkskundemuseum wordt op Erfgoeddag omgetoverd in een nostalgische meifoor met foto’s van Nick Hannes over het kermisleven en enkele oude kermisspelen.

De Garemijnzaal in de Hallen is het kloppend hart van de Erfgoeddag. Naast het centrale infopunt presenteren zes erfgoedpartners hun STOP-DE-TIJD-activiteiten. Je maakt er kennis met munten, affiches, erfgoedwebsites, stamboomonderzoek, Brugse ambachten en opgezette dieren.

Ook de deelgemeenten doen mee. Zo biedt het Stedelijk Buurtwerk Sint-Pieters een programma met een tiental activiteiten aan op Sint-Pieters. In Sint-Michiels is er de cultuurbibliotheek aan het Sint-Lodewijkscollege. Hier kom je voor een kennismaking met de wereld anno 1300 aan de hand van een zogenaamde mappa mundi, een middeleeuwse wereldkaart. Zij bezitten een Herefordkaart uit 1300 die zowat de bekendste mappa mundi is. (LF)

Praktisch. Alle info is te vinden op de website www.erfgoedcelbrugge.be/erfgoeddag2013. Voor enkele activiteiten waar slechts een beperkt aantal plaatsen zijn, moet je reserveren. Dit kan tussen 15 en 18 april bij voorkeur online op www.erfgoedcelbrugge.be/erfgoeddag2013. Lukt het niet om online in te schrijven? Dan kun je tussen 9.00 en 12.00 uur telefonisch reserveren op 050 44 50 48. Er worden geen inschrijvingen per e-mail aanvaard.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: