Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Bruggeling Roland Willemyns publiceert biografie van het Nederlands bij Oxford University Press

 Willemeyns

Roland Willemyns is Emeritus hoogleraar Nederlandse Taalkunde aan de Vrije Universiteit van Brussel. Hij verdiende zijn sporen en reputatie met colleges en seminaries over historische taalkunde, sociolinguïstiek, Middelnederlands en de Geschiedenis van het Nederlands. Willemyns heeft 250 publicaties in binnen- en buitenland op zijn naam staan.

Daar is zopas de 251ste publicatie bij gekomen. En wat voor één: Oxford University Press bracht Dutch. Biography of a Language net wereldwijd op de markt. Het gaat hier om het eerste en enige in het Engels geschreven boek over de geschiedenis en de huidige ontwikkeling van het Nederlands. Dit boek is uiteraard geen Tiny op de Boerderij, maar toch schrijft Willemyns voor een breed, geïnteresseerd publiek.

Het eerste deel van het boek belicht de historische ontwikkeling van het Nederlands. In het tweede deel komen geografische spreiding en sociale variatie aan bod. Boeiend (en ongetwijfeld voor veel lezers ongekend) is de uitvoerige uiteenzetting over Colonial Dutch. Uiteraard hoort daar het Afrikaans bij, maar ook de stukken over de invloed en het gebruik van het Nederlands in Suriname, De Antillen, Indonesië, de USA en andere landen zijn bijzonder verrassend. Voorts gaat Willemyns uitgebreid in op taalcontact en taalconflict. In het afsluitende hoofdstuk gaat de professor emeritus dieper in op de toekomst van het Nederlands en de eventuele impact van ‘nieuwe’ variëteiten als Poldernederlands en Verkavelingsvlaams.

R. Willemyns, Dutch. Biography of a Language, Oxford University Press, 2013, 312 pp. Te verkrijgen via www.amazon.com en later dit jaar ook in de betere boekhandel. Het boek wordt officieel voorgesteld op 22 mei om 20.00 uur in de Koninklijke Academie, Koningstraat 18, 9000 Gent. Voor inschrijving: secretariat@kantl.be

(TS)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: