Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Noël Van Oyen & Friends in de Stadsschouwburg op 25 april

 

EDM_0790

Noël Van Oyen (foto EDM)

 

Ode aan de ‘witten’ van de Brugse rock

 Wie de woorden ‘Brugse rock’ en ‘peetvader’ in één zin wil gebruiken, komt onvermijdelijk bij Noël Van Oyen (°1952) terecht. Al meer dan 40 jaar (!) lang is deze éminence grise een boegbeeld van de Brugse muziekcultuur en als het van hem afhangt, plakt hij er nog eens gerust 40 jaar bij. In de Foyer van de Stadsschouwburg mag hij op donderdag 25 april de avond inkleuren en op dinsdag 1 mei geeft hij in het Astridpark kleur aan de affiche van de jaarlijkse Red Rock Rally.

 EXit: Het is voor jou wellicht een eer om in de Stadsschouwburg te mogen spelen, maar aan de andere kant ben je ook de belichaming van de Brugse rock?

Van Oyen: ‘Ik was aangenaam verrast toen de uitnodiging in de bus viel. Ik ben in 1971 met muziek begonnen en we zijn nu 2013 en nog altijd ben ik niet te stoppen. Integendeel! Met mijn eerste groep St.James (Infirmary) en Ivy & The Teachers verwierven we nationale bekendheid, maar eigenlijk ben ik altijd redelijk regionaal bezig gebleven…. ook niet rond de kerktoren, maar bijna altijd in de buurt van Brugge, Gent, Kortrijk, Oostende en Knokke.’

 EXit: Je hebt toch een mooi curriculum vitae bij elkaar gespeeld?

Van Oyen: ‘Ik blik tevreden terug op al die jaren, hoor. We hebben eind de jaren ’70 een boom gekend met ST. James (Infirmary): in 1977 hebben we het festival Woodland geopend, de eerste editie van Rock Torhout/Werchter. En dit dankzij John Cale. Cale was geboekt om het festival af te sluiten, maar had zijn kat gestuurd. Het programma moest opschuiven en er kwam een plaatsje vrij. Aangezien organisator Noël Steen een goed contact had met Alex Erauw – ze hadden samengespeeld in de groep Pluto – kwam hij bij ons terecht. In datzelfde jaar hebben we dan ook nog op Jazz Bilzen gespeeld met Elvis Costello & The Clash en een concours gewonnen in Oostende voor Once More (later Luna Twist). We toerden met AC/DC en deelden het podium met onder meer Van Halen, Herman Brood, Machiavel, Gruppo Sportivo, Jess Roden, Kayak, Tjens Couter, Raymond Van het Groenewoud…en later met Golden Earring, The Sound, Kevin Coyne…’

EXit: Ook je discografie is niet onaardig…

Van Oyen: ‘Ook hierover ben ik tevreden: twee lp’s, zeven full cd’s, 13 singles, bijdragen op acht verzamelingen en daarbij nog een tiental clips….trouwens veel van die opnames heb ik te danken aan Nico Mertens (Parsifal). Tijdens mijn lange staat van dienst heb ik ook in heel wat groepen opgericht: St James (Infirmary), Ivy & The Teachers, Sprouts Utd, Pico Bello, Babytalk, Split Window, Skov, Dev Rabbit en Vikings On Bicycles.’

EXit: Hoe pak je de avond van 25 april aan?

Van Oyen: ‘Dat wordt een boeiende muzikale vriendenavond. Ik zal wellicht niet genoeg hebben aan twee uur… Momenteel heb ik al een lijst samengesteld waarop 22 namen prijken. Niet te doen, man. En er komen nog steeds musicerende vrienden bij, al zal ik misschien wel enkele mensen moeten ontgoochelen. Wie er wel bij zal zijn? Henk Vanhee, Jan Devos, Jan Vanacker, Geeraard Degroote, Gino Claeys, Chris en Sam Claeys… en nog een pak surprise-acts. Aangezien het niet alleen strikt gitaristen zijn, zou ik die avond verschillende superbands kunnen samenstellen.’

 EXit: Hoe vertaalt zich dat in songs?

Van Oyen: ‘Wel, ik begin met mijn roots en dat is blues. Dan schakel ik over naar The Beatles, stop ik er wat new wave in…’

 EXit: Je plakboek van Led Zeppelin niet vergeten, hé!

Van Oyen: ‘Je brengt me op ideeën! Ik zal de set chronologisch opbouwen, samen met mijn gastmuzikanten. Het grootste gedeelte van deel 1 zal trouwens covers bevatten.’

 EXit: Wat reserveer je voor deel twee?

Van Oyen: ‘Sinds maart 2010 ben ik bezig aan een nieuw project onder de naam Vikings On Bicycles. Dat zijn mijn eigen songs vertolkt door diverse muzikanten zoals Henk Vanhee (Cowboys & Aliens), Jan Van Acker (Transcoder), Peggy Slingeneyer en nog vele andere klassebakken. Samen met Philippe Lefief (Bear Cave studio) en met medewerking van Serge Feys (toetsenist Arno) breng ik binnenkort studiowerk uit.’

EXit: Niet alleen 25 april staat met stip in de agenda genoteerd, ook 1 mei is een belangrijke dag in het leven van Noël Van Oyen.

Van Oyen: ‘Klopt, want dan staat de jaarlijkse Red Rock Rally op het menu. Ik doe al 15 jaar de programmatie van dit muziekfestival. De eerste drie edities waren nog zonder mijn inbreng. Toen ik begon met de programmatie, heb ik direct Gorki geboekt. De toon was gezet en we hebben op dat elan kunnen voortwerken: vroeger sloten twee grotere groepen de avond af, nu komen we al uit op vijf bands… Het Astridpark is een zeer goede locatie voor ons en na al die jaren staat het evenement eigenlijk op zijn eigen benen .Als het weer treffelijk is, dan zakken gemakkelijk 5 à 6.000 mensen naar het park af.’ (ANTOINE DE CLERCK)

 

Info: www.ccbrugge.be en www.redrockrally.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: