Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Oostende verwacht Storm! dit weekend


Pieter Koten (c) Kerlijn Van der Cruyssen

Pieter Koten (foto Kerlijne Van der Cruysse)

Uitspraken over het weer op lange termijn zijn altijd riskant, maar dit is zeker: van 29 maart tot 7 april is er in Oostende STORM! Pieter Koten, muziekprogrammator bij Vrijstaat O., licht ‘the next thing in jazz’ toe.

‘Het doel dat we oorspronkelijk voor ogen hadden, was om naast ons aanbod doorheen het jaar – muziek, literatuur, Kinderstaat O. – iets extra rond jazz te doen. Door die keuze voor verschillende genres in onze programmatie kunnen we maandelijks slechts 2 jazzoptredens aanbieden en al een hele tijd is ons aanvoelen dat er echt nood is aan méér. Waar in Oostende tot voor kort geen plek was die zich leende voor een jazzfestival, veranderde de situatie met de opening van De Grote Post: een perfecte locatie want een gebouw dat men volledig kan inpalmen, bovendien voor àllerlei activiteiten. Ons uitgangspunt vouwde zich dan uit ook tot een veel breder programma dat zich niet enkel tot jazz beperkt en evenmin tot die ene locatie: we palmen de hele stad in. In de aanloop naar het eigenlijke festival is er “STORM! op komst” – gratis optredens in cafés – en op 5 april een kioskconcert in het Leopoldpark. Voor de kleinsten zijn er de Muziekkamers, zowel bedoeld als ontdekkingstocht door het festivalgebouw als om hen op een toegankelijke manier warm te maken voor jazz. En ook literatuur komt aan bod, met een voorstelling waarin “Rebelse Ritmes”, het boek van Matthijs de Ridder centraal staat.

EXit: ‘”Aanstormende generatie” en “zin voor avontuur” meldt de perstekst.’

Pieter Koten – De rode draad is de keuze voor zowel aanstormende jazzmuzikanten als voor musici die een crossover wagen naar soul, funk enz. Hierin past ook “STORM! contest”, een concours waarvoor een jury met Frank Vaganée 4 finalisten selecteerde; de winnaar speelt op het festival en krijgt een stek op het jubileumfeest van JazzLabSeries. Laat men echter niet concluderen als zouden we iets meer “gevestigde namen” hebben geweerd: die zijn er ook, maar dan wel met toevoeging van iets extra, bv. Yaron Herman Quartet met als special guest Emile Parisien.

EXit: ‘Dienen tijdens het festival zelf noodgedwongen keuzes gemaakt?’

Pieter Koten – ‘Zowel op vrijdag als op zaterdag kan men àlle concerten meemaken: in de ene zaal onze volledig eigen programmatie met internationale groepen (uitzondering: Brussels Youth Orchestra); in de andere zaal de “Soulmates Sessions” waarvoor curatoren Jens Bouttery en Lander Gyselinck carte blanche kregen maar ook de vraag samen een creatie te maken (“Sandy”). Toevallig zijn beiden drummers, maar ze belichamen ècht de ziel van dit festival, want kijken verder dan jazz en staan samen met Zonzo Compagnie in voor de Muziekkamers. Ik geloof voor 100% in onze curatoren: zo gedreven zijn ze dat ze al een week vooraf komen!

EXit: ‘Kan dit een terugkerend initiatief worden?’

Pieter Koten: ‘Eerst dient geëvalueerd, want in de aanloop stelden zich toch een aantal vragen: is in onze regio wel nood aan een bijkomend jazzfestival, hoe onderscheiden we ons van andere? Dàt zullen wij betrachten door die mix van activiteiten, werken op verschillende locaties, de koppeling jazz met andere disciplines. Indien wij in ons opzet slagen, is dit voor herhaling vatbaar.’

EXit: ‘Welke zijn jouw aanraders?’

Pieter Koten: ‘Ik geloof in het hele parcours want vind gans de formule sterk wegens de variatie, maar kijk in het bijzonder uit naar het Britse Roller Trio dat met jazz als basis heel crossover neigt en hier zijn eerste concert ooit in België speelt, en naar Yaron Herman Quartet wegens het contrast van het lyrische van Herman met de power van Parisien. (Paul Godderis)

Praktisch: van 29 maart t/m 7 april op diverse locaties in Oostende – info & tickets: www.vrijstaat-o.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: