Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Pol Van Den Driessche: het boek na de crash

 

 cover boek PVDD

Op 23 april 2012 viel de hemel op zijn dak toen Humo de Brugse NV-A-politicus genadeloos kapittelde als ‘DSK in Vlaanderen’.  PVDD counterde met ‘excuses’, maar de tol bleef zwaar: kopman Brugse NV-A af, journalistiek uitgeteld en zelfs als lesgever aan de Gentse Universiteit afgevoerd. Zijn troost in die helse periode vond hij in een nieuwe thriller, Motief: Haat, dat overigens niet over ‘de affaire’ spreekt, maar des te meer over de onlangs overleden Brugse journalist Jan Van Belle.

EXit: Motief: Haat is een thriller met drie verhaallijnen en, mijns inziens, een onwaarschijnlijk slot.

PVDD: U spreekt van een ‘onwaarschijnlijk plot’. Dat is het niet. Kijk naar de zaak Oscar Pistorius (LF. de Zuid-Afrikaanse Blade Runner), wie had zoiets kunnen voorspellen? Sommige zaken zijn zo onwaarschijnlijk dat ze terug waarschijnlijk worden. Lees gewoon het gerechtelijk nieuws in de krant of de verslagen over assisenprocessen en je blijft verbaasd staan over waar mensen toe in staat zijn. Zeker als haat het motief is.’

EXit: De hoofdfiguur is een levensgetrouwe kopie van de onlangs overleden Brugse journalist Jan Van Belle (Jan Van Bellingen). Beschouwt u zich als zijn alter ego?

PVDD:  ‘Mijn alter ego? Nee, maar ik ben wel zelf een kwarteeuw journalist geweest. Ik heb het niet voor journalisten die hun artikels schrijven met uitsluitend het internet en Wikipedia als bronnen. Jan Van Belle was het voorbeeld van de old style-journalist die zijn nieuws op straat vond. Daarin herken ik mijzelf, zo werkte ik zelf ook als Wetstraat-journalist.’

EXit: Verwacht u dat het boek beoordeeld wordt in het licht van de zaak-PVDD versus Humo, die overigens in het voorjaar voor de rechtbank wordt beslecht?

PVDD: ‘Dat zou­ pas flauw zijn. Ik mag hopen dat deze thriller wordt beoordeeld zoals het hoort: is dit een spannend, goed geschreven verhaal dat tot nadenken stemt over sommige zaken en een verrassende plot kent? Over dat andere zwijg ik tot na de uitspraak van de rechter. Ik leed zware schade door een publicatie en de betrokken journalist maakte fouten. Het proces over deze ‘trial by media’ ga ik nu niet in de media voeren.’

LUC FOSSAERT

Info: Motief: Haat, Pol Van Den Driessche, uitg. Van Halewyck

Het volledige gesprek met PVDD leest u in EXit april

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: