Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Huisfotograaf Paul Willaert in Concertgebouwcafé

lifehereisverydifferent6Nog tot 30 juni kunt u in het café van het Concertgebouw een tentoonstelling bekijken met foto’s van New York uit de collectie van EXit-fotograaf Paul Willaert.

Life here is very lifehereisverydifferent8different is de neerslag van solitaire wandelingen van Paul Willaert (°1958) doorheen New York. Het zijn ook de woorden van Robert Frank in een brief aan z’n ouders toen hij in 1947 voor het eerst de Verenigde Staten bezocht: ‘Life here is very different. I feel as if I’m in a film. Only the moment counts, nobody seems to care about what he’ll do tomorrow.

Meer dan zestig jaar later openbaart een stukje The Americans zich aan Paul Willaert. Met een stille onopvallende camera en een voorraad filmrolletjes op zak nam hij de tijd en dwaalde van Upper West Side tot Lower East Side. Van de oevers van de Hudson tot de East Coast River. Hij vertraagde en bleef staan, observeerde en nam foto’s. De stille verwondering van weleer, over de magie om een moment te kunnen bevriezen, was daar terug. Willaert zag mensen van alle kleuren en klassen flaneren over brede trottoirs, verpozen in parken of wachten op perrons van de subway. Er gebeurde van alles voor z’n ogen. Mensen maakten gebaren, toonden emoties of liepen afwezig in zichzelf gekeerd over Brooklyn Bridge.

De fotograaf stelde scherp, liet gebeuren wat gebeurde en drukte af. Hij maakte geen contact, probeerde enkel de grootstad een gezicht te geven met de onbevangen blik van een vreemde passant. Door zijn lens peilde hij naar de gedachten van voorbijgangers. Hij ving het bijzondere licht dat tijdens die augustusmaand in 2010 boven Manhattan hing: ‘Ik stond stil en keek, hield mijn adem in, ging op in dit leven dat helemaal anders was. Ongemerkt kroop de stad onder mijn huid. Ik nam haar mee naar huis.’

http://www.paulwillaert.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: