Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Toyo Ito wint ’s werelds meest prestigieuze architectuurprijs

De Japanse architect Toyo Ito, in ons land vooral bekend omwille van het Paviljoen op de Burg, kreeg dit weekend de ‘2013 Pritzker prize for architecture for buildings’ toegekend, goed voor 100.000 dollar. De Pritzker Prize is een van de meest prestigieuze architectuurprijzen ter wereld. Ito’s gehele oeuvre, waaronder het Brugse paviljoen, wordt geprezen voor zijn ‘creatieve design’ en zijn ‘tijdloze gebouwen’. De onderscheiding werpt uiteraard ook een schaduw op de afhandeling van het Brugse dossier.

Eventjes recapituleren? Het paviljoen kwam er naar aanleiding van het cultuurjaar Brugge 2002 en was geconcipieerd als ‘tijdelijk’. Het paviljoen scoorde hoog in architectuurmiddens en bij de Brugse Monumentenzorg, maar iets minder bij de modale Bruggeling. Dat leidde toch tot de bescherming van ‘het jongste monument van Vlaanderen’. In de periode na 2002 verloederde het monument en het staat er nu al jaren verwaarloosd bij.Het stadsbestuur wil het paviljoen graag ‘verhuizen’ en deed daarom aanvraag tot ‘declassering’, een dossier dat nu op het kabinet van Geert Bourgeois een lang leven leidt. De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen adviseerde de vraag tot declassering alvast negatief en de kans dat de minister dit advies negeert is klein. Bovendien vindt Brugge geen alternatieve site voor het paviljoen. Lissewege stelde zich kandidaat, een ander suggereerde het Lappersfortbos, maar geen van beide pistes oogt geschikt. Een verhuis van het Paviljoen kan nooit een waardevolle oplossing betekenen. Dan nog liever de afbraak, suggereren architectuurkenners.
Conclusie: het dossier zit muurvast, met het Paviljoen gaat het van kwaad van erger, maar Toyo Ito is kandidaat om het monument te restaureren. (LF)

Een overzicht van Toyo Ito’s oeuvre vindt u in The Guardian

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: