Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Philip Aguirre y Otigui in Mu.ZEE in Oostende

Aguirre
‘Het zijn niet alleen de grote sculpturen die indruk maken’
De Romestraat in Oostende. In de vitrine van Mu.ZEE ligt de ‘Fallen Dictator’ van de Belgische kunstenaar Philip Aguirre  Y Otegui. Een pakkend beeld dat je ongetwijfeld herkent van in de krant of van op televisie. De sculptuur verwijst naar het standbeeld van Saddam Hoessein dat geveld werd door de Amerikanen. Op de tentoonstelling nog meer grote sculpturen van Aguirre. ‘De Matrasdrager’ uit 2001 is geïnspireerd op een foto uit de krant. Mensen op de vlucht dragen hun hele hebben en houden op hun rug op zoek naar een beter leven.  De sculptuur is een aanklacht tegen het onrecht dat vele mensen wordt aangedaan.
Aguirre is een geëngageerde kunstenaar, dat is het minste wat je kunt zeggen. Tijdens zijn reizen door Zuid-Amerika en Afrika wordt hij geconfronteerd met armoede, sociale onrechtvaardigheid, oorlog en vernielingen. ‘Wat ik zag in Zuid-Amerika, en later ook in Afrika deed mij beseffen dat ik mij radicaler moest uitspreken en duidelijker moest getuigen’, zegt Aguirre hierover. Kunst met een boodschap dus. Maar tegelijkertijd ook van een adembenemende schoonheid.
 Geëngageerd en poëtisch
‘De Waterdraagster’, een sculptuur uit 1998, is daar een perfecte illustratie van. Het is een hommage aan de vrouwen die in arme landen de helft van de dag op stap zijn om water te halen. Tegelijkertijd kaart de kunstenaar een hedendaags wereldprobleem aan: waterschaarste. Het levensgrote beeld is van bijenwas gemaakt. De warme, gele kleur van de was gaat perfect samen met het blauw en het rood van jerrycans die de vrouw meedraagt. Schoonheid is voor de kunstenaar met Baskische roots heel erg belangrijk.  ‘Zonder schoonheid zou ik niet aan kunst doen, zou ik niet aan een sculptuur beginnen’ zegt hij. Dat schoonheid decennia lang verbannen werd uit de kunst vindt hij jammer.
Objets trouvés
Maar het zijn niet alleen de grote sculpturen die een diepe indruk nalaten.  De kunstenaar toont in Mu.ZEE  ook hele reeks kleine werkjes, vaak gemaakt met voorwerpen die hij meebrengt van zijn vele reizen door Afrika en Zuid-Amerika. ‘El Haroura’ , genoemd naar een prehistorische site in Marokko is een assemblage met wat hout en … een schoenzool. Amper 15 centimeter hoog. Schitterend in al zijn eenvoud. Op de expo zijn ook enkele schetsen te zien van ‘Gaalgui’, een bootsculptuur geïnspireerd op de Senegalese boten. In het kader van Beaufort03 werkte Aguirre rond het thema migratie. De sculptuur werd samen met enkele Senegalese botenbouwers gemaakt in Senegal en verscheept naar ons land. De bootsculptuur kan je nu nog altijd bewonderen op het Oosterstaketsel in  Nieuwpoort. Het maakt deel uit van het permanent beeldenpark aan zee.
                                                                                 NATHALIE DEWULF
Sculpturen, tekeningen, collages en foto’s van Philip Aguirre y Otigui, nog tot en met 20 mei in Mu.ZEE in Oostende.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: