Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Koningin van de Nacht: Mozart voor kinderen

1360050521ngust_vdb_01

 

Foto Bart Dewaele   Regisseur Gust Van den Berghe
 
 
Een voorstelling naar De Toverfluit van Mozart voor en door kinderen
 
  
Wie Die Zauberflöte zegt, zegt…juist: de Koningin van de Nacht. Eerder nog dan Tamino, Pamina of Papageno, is het dit mysterieuze personage aan wie iedereen denkt bij het noemen van Mozarts overbekende opera. De afgelopen maanden was dit meesterwerk nog te beluisteren in Antwerpen en Gent, en toen de Vlaamse Opera en Muziektheater Transparant naar aanleiding hiervan besloten om samen een familievoorstelling te maken, was een insteek dan ook snel gevonden. Na een reeks opvoeringen in Gent en Antwerpen, gaat de productie nu de Vlaamse cultuurhuizen rond. Op 10 februari houdt ze halt in het Concertgebouw.

 
 De regie van Koningin van de Nacht is onder auspiciën van Gust Van den Berghe (°1985). Niet geboren, maar wel getogen in Brugge, is hij ondanks zijn prille leeftijd reeds erg bedreven én succesvol in het regievak. Zowel Blue Bird als En waar de sterre bleef stille staan werden vertoond in Cannes, terwijl hij met die laatste film ook in de prijzen viel op het Filmfestival van Gent.
 Met deze productie waagt de regisseur zich voor het eerst aan een (kinder)opera. Algauw moest hij vaststellen dat een filmset toch niet dezelfde is als die van een opera.
 ‘Het grootste verschil is dat je bij film in dienst staat van een camera, een micro. Je schept kortstondig een moment, en dan ga je naar het volgende. Je sprokkelt langzaam beelden, seconden tijd, die je achteraf in de montage samensmeedt tot één geheel. Bij opera of theater is het net andersom: de montage gebeurt als het ware vooraf, terwijl het spelen op zich het eindresultaat vormt. Hierdoor verlies je als regisseur deels de controle, die je bij film wel hebt’, aldus Van den Berghe.
 
 Het volledige interview leest u in EXit-februari
 
 Koningin van de nacht, 10 februari om 16 u. in het www.concertgebouw.be
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: