Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Radioactieve neerlag in Brugge

 
 
 
Thierry Buysse exposeert met Tsjernobylfotografie in de Bogardenkapel
   
Een kattenschedel met poppenhaar, de werkende motor van een Dax uitgestald op de salontafel of een duif die zichzelf ophangt in zijn kooi; stuk voor stuk werken die je kan aantreffen in het atelier van de Bruggeling Thierry Buysse. Zelf noemt hij zich een knutselaar, maar dat is ongetwijfeld te bescheiden. Met reeds tal van exposities in binnen- en buitenland en een kunstfotoboek op zijn naam, is de titel van kunstenaar meer gepast.
 
 Bekendheid verwierf de artistieke duizendpoot bovenal met zijn fotografisch werk. Sinds 2005 legt Buysse zich toe op het subgenre van de Urban Exploration of urbex: het verkennen en fotograferen van verlaten, desolate stedelijke landschappen en locaties. Een activiteit die vaak niet verstoken is van gevaar. In België is Buysse één van de vroegste adepten van deze sterk opkomende trend binnen de fotografie. Intussen is het genre zo populair, dat het moeilijk wordt om originele, ongebruikte sites te vinden – zelfs binnen België, nochtans een paradijs op vlak van verwaarloosde panden.
  
Daarom zocht Buysse het verder. Verder, grootser en extremer. Op zoek naar de ultieme urbex-spot, kwam hij uit bij niet één enkele bouwval, maar wel een volledige stad. Tsjernobyl. Tweemaal, in 2008 en 2009, bezocht Buysse de spookstad, volledig verlaten sinds de kernramp van 26 april 1986. De intense beelden die de Bruggeling er zag, legde hij vast op de gevoelige plaat. Verspreid over de twee reizen van samen 7 dagen, nam Buysse een 450-tal foto’s. Een krachttoer. Want zoals hij zelf aangeeft, fotografeert Buysse digitaal maar denkt hij analoog: de compositie, belichting en onderwerp van elke foto is weloverwogen alvorens de fotograaf afdrukt. Bijgevolg kan Buysse 70 à 80% van elke shoot recuperen. Nadien worden enkel zaken als contrast en licht bijgeschaafd; kleine ingrepen zoals die ook kunnen in een donkere kamer. Het resultaat van dit monnikenwerk is indrukwekkend. Nooit tevoren is de troosteloze en naargeestige sfeer van de gedoemde stad zo treffend weergegeven. Buysse besefte de uniciteit en kracht van zijn materiaal en besloot het Tsjernobyl-project verder uit te bouwen. Een website en diverse exposities, onder andere in Frankfurt en Stuttgart, waren het gevolg.
 
Met de tentoonstelling Fallout, de Engelse term voor het neerdalend radioactief stof na een nucleaire explosie, zijn de foto’s nu ook voor het eerst te zien in België. Van half januari tot half februari valt in de Bogardenkapel een selectie van een 50-tal foto’s uit de Tsjernobyl-serie te bezichtigen. En voor de zekerheid nog dit: aan het bezoek van de tentoonstelling is geen stralingsgevaar verbonden. (Alexander Jocqué)
  
Expositie Fallout
 
Bogardenkapel, Katelijnestraat 86, 8000 Brugge
 
13 januari t.e.m. 10 februari 2013
 
vrij, za, zon, ma, 13h00 – 18h00
 
Gratis toegang
 
 
 
 

Buysse_4Buysse_5

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: