Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Sam Louwyck speelt hoofdrol in Het Vijfde Seizoen

 
 
 
 

Lowyck
foto EDM
 
‘Ok, ik heb een smerige kop, maar ik wil niet eeuwig de bad guy blijven spelen’
  
Op 21 januari gaat in Cinema Lumière de film Het Vijfde Seizoen van regisseurskoppel Peter Brosens en Jessica Woodworth in première en daar hangt een Brugs randje aan. Bruggeling Sam Louwyck (°1966) kruipt in het personage Pol, een rondreizende bijenkweker, en neemt daarbij een van de hoofdrollen voor zijn rekening. EXit sprak met de acteur die enkele decennia hier als danser en choreograaf zijn opgang maakte.
 
Sam Louwyck: ‘Ik heb het dansen wat achterwege gelaten, maar ben nog niet volledig gestopt. Volgend jaar doe ik nog mee aan een mooi project met onder meer Josse De Pauw en Dirk Roofthooft.’
 
EXit: Ik dacht: het lichaam wordt ouder en werkt niet meer zo goed mee op het danspodium…
 
Louwyck: ‘Dat is ook zo, ik ben me daar goed van bewust. Ik zou liever stoppen met een koffer mooie herinneringen dan afgaan als een gieter op het einde. In alle geval wil ik het wel nog eens proberen. Als het lukt, dan is tof om nog eens een ‘oude zak’ aan het werk te zien.’
 
 EXit: Vertel eens iets over Het Vijfde Seizoen waarin de rol van Pol speciaal voor jou is geschreven?
 
Louwyck: ‘Vroeger deden dorpsbewoners een beroep op rondreizende imkers. Die gasten wisten het exacte moment om de bijen te lossen om zo kolonisatie te stimuleren. Mijn personage is een filosoof die een zoon heeft met een fysische beperking. Hij heeft een vrouw gehad, een pianiste, maar zij is met de noorderzon verdwenen. Zijn academisch leven heeft hij achter zich gelaten en nu houdt hij zich nu bezig met de natuur en de bijtjes. In Het Vijfde Seizoen wordt de wereld getroffen door een allesomvattende natuurramp. Na de winter weigert de natuur op gang te komen: de lente blijft uit, insecten verdwijnen, koeien weigeren melk te geven en door het gebrek aan gewassen dreigt er hongersnood. De bevolking van een klein dorpje zoekt een schuldige.’
 
‘Het is een zeer mooie en poëtische film die op enkele filmfestivals al een paar prijzen heeft getikt. Ik heb niet getwijfeld toen ik het script in handen kreeg, want ik kende hun vorige films Khadak en Altiplano, opgenomen in Mongolië en Peru. Ik had dus al een exotische bestemming voor ogen, bleek dat de opnames plaatsvonden in de Ardennen. Verdomme… (lacht)’ (ADC)
 
 
 Het volledige interview leest u in EXit-januari
 
 
 
 
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: