Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Ruben Machtelinckx Quartet: jazz in een atypische bezetting

Voorkant_hoes
Schilder Koen van den Broek ontwierp de hoes
 
 
Gitarist Ruben Machtelinckx stelde voor de opname van de CD ‘Faerge’ een naar jazznormen ongebruikelijk kwartet samen: hijzelf en Hilmar Jensson op elektrische gitaar, Joachim Badenhorst op klarinet en saxofoon, Nathan Wouters op contrabas. De huidige concertreeks brengt hen op 6 januari naar Soulbar Parazzar en ondanks deze voor hem hectische tijden bleek Ruben toch bereid tot een korte verbale inleiding op dat optreden.
 
EXit – Voor jullie debuutalbum ‘Faerge’ zijn jullie naar Kopenhagen getrokken: vanwaar die keuze?
 
Ruben Machtelinckx – Dat is eerder toevallig gebeurd. Vorig jaar heb ik wat tijd doorgebracht in Kopenhagen omdat de Scandinavische en de Deense jazz- en improvisatiescène me zeer boeien. Zo is er bijvoorbeeld het label ILK: een collectief van een 20-tal jonge musici die elk hun eigen muziek spelen, opnemen en uitbrengen, vaak eigenzinnig en ook met internationale gasten. Dat gitarist Jakob Bro bij wie ik enkele lessen kon volgen, in Kopenhagen woont was een andere reden om naar daar te trekken. Nathan Wouters, die bas speelt op de CD, studeerde op dat moment een jaar bij Anders Jormin in Göteborg, dat op drie uurtjes rijden van Kopenhagen ligt: zo hebben wij elkaar daar getroffen. Via contacten leerde ik in Kopenhagen een goede geluidstechnieker kennen die reeds enkele CD’s van Jakob Bro en andere jazzmusici had opgenomen en vond ik er ook een mooie studio. De omgeving werkte heel inspirerend en ik begon met het idee te spelen de muziek daar op te nemen. Het kwam goed uit dat ook Joachim Badenhorst net in die periode in Kopenhagen moest repeteren met een project. Enkel Hilmar Jensson moest dus nog overkomen (uit IJsland). Opnemen in het buitenland bleek een goede beslissing: ik kon me ten volle concentreren op de muziek, zonder afleidingen.
 
EXit – Hoe zou je zelf de muziek op die CD omschrijven?
 
Ruben Machtelinckx – De muziek op ‘Faerge’ is vaak rustig en melodisch. Ik laat me tijdens het componeren vaak inspireren door allerlei beelden, wat je ook wel in de muziek hoort, denk ik: die heeft een heel beeldend karakter. Op veel gebieden wijkt de muziek trouwens ver af van datgene wat van “jazz” vaak wordt verwacht: er zijn zelden solisten en ook de klassieke akkoordenschema’s en de vorm van thema en chorussen worden zelden of nooit gebruikt. Sterke melodieën en aardse progressies vormen de basis van de composities die vaak een melancholische ondertoon hebben. De muziek is opgebouwd uit atmosferische, warme, poëtische klanken, waarin de eigenheid van iedere muzikant volledig tot zijn recht komt. De nadruk ligt op de klanktextuur en de homogeniteit van de muziek, wat ondermeer betekent dat de musici meer als componist dan als solist fungeren.
 
EXit – Is dit een eerste samenwerking in die bezetting of traden jullie voorheen al samen op?
 
Ruben Machtelinckx – Met bassist Nathan Wouters speel ik wel vaker samen. Zo spelen wij samen in “Amygdala”, een trio met Kurt van Herck en in “An Expedition Into The Mind of Sgt Fuzzy”, een groep onder leiding van saxofonist Thomas Jillings. Met Joachim Badenhorst had ik ook reeds enkele keren samen gespeeld en Hilmar Jensson leerde ik beter kennen toen ik enkele jaren geleden privé les bij hem volgde in een periode dat hij op doorreis was in België. Ik wist dat ik de muziek die ik geschreven had met deze musici wilde spelen: elk van die drie is natuurlijk een meester op zijn instrument, maar ik wist ook dat ze goed zouden aanvoelen waar ik met mijn muziek naartoe wilde. De concerten straks zullen de eerste zijn in deze bezetting, maar hopelijk zullen er nog volgen.
 
EXit – Wat mogen we op 6 januari verwachten: spelen jullie het materiaal van de CD, of wordt het ordewoord eerder – zoals meestal in Parazzar – “improvisatie”?
 
Ruben Machtelinckx – We zullen mijn composities spelen die ook op de CD staan. Er zal m.a.w. dus vaak een bepaald kader zijn, maar daarbinnen is natuurlijk veel ruimte voor improvisatie… (PJG)
 
Praktisch: zondag 06/01 om 20.30 uur (stipt!) – 10 VVK 12 ADD – www.parazzar.be
 
 
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: