Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Muzikaal avontuurlijke januarimaand in De Werf

 

Foto_jazz1
 
Eén ding alvast zal men de harde kern van Mâäk – Laurent Blondiau (trompet), Michel Massot (trombone, tuba), Guillaume Orti (altsax), Jeroen Van Herzeele (sax) – nimmer kunnen aanwrijven, nl. dat ze ooit om ideeën voor nieuwe muzikale samenwerkingen verlegen zitten. Na het concert waarmee ze het vorige jazzseizoen in De Werf afsloten, presenteren ze zich in januari al opnieuw op datzelfde podium, dit keer als Sextet èn met een special guest.
 
Dat optreden met het Albert Anagoko Ensemble op 25 mei 2012 eindigde memorabel, want in een ware feestroes: tegen het eind van het concert verliet het gezelschap dan wel het podium, maar het musiceerde nog volop verder en lokte als een ware rattenvanger van Hamelen niet alleen de talrijke aanwezigen doorheen de foyer mee naar buiten, maar dreef ook buren van het Kunstencentrum mee de (Werf)straat op, alwaar nog een tijdlang verder werd gespeeld en gedanst… Na dat project met die muzikanten uit Benin waarbij de klemtoon lag op vodun-ritmes (“trancemuziek”), verkent de vierkoppige blazerssectie alweer nieuwe horizonten èn in een nieuwe gedaantewisseling want dit keer als sextet: drummer Joäo Lobo – tijdensde recente editie van Jazz Brugge nog te zien met het Manuel Hermia Trio – en Claude Tchamitchian aan de bas, zijn de handlangers op wie ze voor deze creatie beroep doen. Bovendien brengen ze op 17.01 als gast Marc Ducret mee, een Franse gitarist die zijn wortels heeft in de New Yorkse avant-gardescene van de jaren ’90. Zeer benieuwd in welk jazzy complot Mâäk dit keer zijn toehoorders beoogt mee te sleuren…
 
Aan nog meer muzikale uitdaging kan men zich later op de maand overgeven, wanneer in het kader van JazzLab Series een trio met de intrigerende naam Too Noisy Fish op 25.01 zijn opwachting komt maken. Peter Vandenberghe (piano), Kristof Roseeuw (contrabas) en Teun Verbruggen (drums) vormen niet alleen de ritmesectie van Flat Earth Society, ze slaan ook onvervaard de eigen vleugels uit om gedrieën muziek te brengen die ze zelf omschrijven als “niet te vangen onder de noemer van één enkel genre”. Op hun in 2011 gereleasde CD “Fast Easy Sick” (RAT 014) tekent Vandenberghe voor zo goed als alle composities, maar men schrikt er niet voor terug ook een song van rockgroep Queens of the Stone Age te coveren. Recensies in de – zowel nationale als buitenlandse – pers over deze eersteling zijn meer dan lovend (Kwadratuur bestempelde het werkstuk zelfs als “een van de strafste platen van het jaar”). Het wordt dus reikhalzend uitkijken naar de passage van deze drie heren, temeer daar zij behalve met de gave van muziek tevens zijn gezegend met een heden ten dage op concertpodia al te zelden voorkomend gevoel voor humor.
 
En… alsof het niet op kan, komt hier nog net vóór het verstrijken van de deadline voor deze bijdrage plots het verrassende bericht dat de kalender voor januari wordt aangevuld met een extra concert: het duo Jef Neve en Myrddin De Cauter. De muzikale vonk tussen beiden ontstond tijdens het eerste Gentse Flamenco Festival en dat samenspelen bleek zo geslaagd dat gitarist De Cauter prompt werd uitgenodigd lid te worden van Sons of the New World, het alweer nieuwe project van de (ook tijdens concerten) nimmer stilzittende Jef Neve. Op 12 januari brengt het duo zijn flamencoproject, een niet te missen kans om deze virtuozen in Brugge live te beleven. (PJG)
 
praktisch:12.01.2013 – Duo Jef Neve – Myrddin De Cauter
 17.01.2013 – Mâäk Sextet invites Marc Ducret
 25.01.2013 – Too Noisy Fish
 
 
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: