Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Nieuw stadsbestuur speelt op veilig

Foto_landuyt

Foto Paul Willaert
 
In 92 procent van de Vlaamse gemeenten treedt dezer dagen een nieuwe bestuurscoalitie aan die verschilt van de vorige en Brugge is daarop geen uitzondering: zonder Open VLD, met een burgemeesterswissel en de sp.a als grootste partij. Renaat Landuyt riep vandaag de pers bijeen om de krachtlijnen van het 'Toekomstakkoord voor Brugge' toe te lichten. Spectaculaire zaken werden niet genoteerd, tenzij het beperken van de GAS-boetes tot sluikstorten en wildplassen, een toegift aan de Jeugdraad die zich hiermee wil onderscheiden. De Toekomstnota bevat vrijwel uitsluitend standpunten die aanvaard worden door 'de hele ploeg', geïllustreerd door het beurtelings voorlezen van Renaat Landuyt en Dirk De fauw.  EXit keek de headlines in.
 
De headlines
 
*Het voetbalstadion: 'gelijke behandeling beide verenigingen' en 'goede verstandhouding'.
*Het Schipdonkkanaal: 'uitkijken naar de beslissing van de Vlaamse Regering', knelpunt Dampoortbrug.
*Toyo Ito: 'het stadsbestuur wil het akkoord van de minister om het paviljoen waardig te verplaatsen'.
*Beurshall: 'absoluut een nieuwe beurshall', maar niet (meer) in Sint-Michiels, achterkant station. 'In combinatie met nieuw voetbalstadion en/of congrescentrum'.
*Cactuszaal: 'stadsbestuur gaat voluit voor realisaite op Kanaaleiland' (op parking mobilhomes?) 
*Terrassen:  de reglementering (géén tijdens de wintermaanden) blijft behouden, maar met uitzonderingen: op mooie winterdagen mogen tafels en stoelen aanrukken die 's avonds terug worden binnengehaald.
*Het Lichtplan: recent nog afgevoerd wegens te duur, moet afgestemd worden op een (nog) op te maken klimaatplan.
*Economisch: de Stad wil een grote(re) vinger in de pap van het Zeebrugse havenbestuur, onder meer met de aanduiding van een ceo naast de huidige havenvoorzitter. De haven heet voortaan 'De haven van Brugge'.
*Woonbeleid: de blokkering van sociale woningbouw wordt opgeheven.
*Mobiliteit: aandachtspunt, naast de bekende standpunten van kleinere bussen en ondergrondse fietsenparkings, is de bouw van een bijkomende parking ter hoogte van de  Bevrijdingslaan.
*Helemaal nieuw: de thema-gemeenteraden die geleid zullen worden door voorzitter André Vannieuwkerke
 
*Tot slot worden de Bruggelingen verzocht mee te denken over 'De toekomst van Brugge'. (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: