Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Releaseconcert in De Werf op 14.12

 

Bender_banjax
 
Op vrijdag 14 december komen 5 jongelingen die onder de groepsnaam Banjax met elkaar een muzikaal verbond zijn aangegaan, aan het kritische want verwende publiek van De Werf hun debuut ‘Osa’ (W.E.R.F. 109) voorstellen. Zowel door de titel van de CD als door de groepsnaam geïntrigeerd, probeerde EXit het mailadres op de website van de groep en vond saxofonist Erik Bogaerts prompt en vol geduld bereid tot enige toelichting. Zijn antwoorden bleken echter van dien aard dat ze de nieuwsgierigheid naar wat de groep in zijn mars heeft enkel hebben aangewakkerd.
 
EXit – Hoe zou je zelf de muziek op 'Osa' omschrijven?
 
Erik Bogaerts – Sferisch, rustig, lyrisch, Scandinavische invloeden (ECM). Deze muziek heb ik geschreven in de afgelopen zeven jaar en in verschillende bezettingen gespeeld (Lionel Beuvens, Yannick Peeters, Axel Gilain, Eve Beuvens, Alexi Tuomarila, Clement Noury, Nicolas Kummert, TACALAN). Ze heeft een melancholisch karakter, maar er zit op mijn manier ook humor in. Aan de luisteraar om er van te vinden wat die wil natuurlijk. Osa is een dorp in Noorwegen (aan een fjord) waar ik al sinds mijn tweede levensjaar naartoe ga om tot rust te komen, een familieplek waar we kamperen, vissen, varen, lachen en praten met elkaar. De muziek op deze cd gaf mij deze sfeer.
 
EXit – Welke is tot nu toe de respons van de jazzliefhebber op deze CD en op de huidige concerttournee?
 
Erik Bogaerts – Mensen komen me vertellen dat ze de CD mooi vinden en dat ze de muziek kunnen opzetten gewoon om naar te luisteren, of tijdens het werken of afwassen. De muziek past in die zin in het dagelijkse leven () want is toegankelijk, maar wel zonder voorspelbaar te zijn.
 
EXit – Wat is eigenlijk de betekenis van 'Banjax'?
 
Erik Bogaerts – Het resultaat van vergaande incompetentie", dit is een verwijzing naar het uitgangspunt, nl. schoonheid doorbreken tot iets interessants, niet bevestigen maar eerder stukmaken tot iets dat ik zelf mooi vind, steeds die lijn opzoeken… (PJG)
 
Praktisch: vrijdag 14 december om 20.30 uur
 
17,50 € cd + concert
12 € / 9 € / 7 €
 
050 33 05 29 – www.dewerf.be
 
 
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: