Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

EXit sprak met Yves Roose, de afscheidnemende Schepen van Cultuur

 
 
Yvesexitcover-2
foto PW
 
Ik geloof nog steeds in een vleugje volksverheffing, weliswaar zonder het opgeheven vingertje.’
 
De carrière van Yves Roose als Schepen van Cultuur startte holderdebolder in 1995 toen de door de partij aangeduide Hugo Stevens zich na een vluchtmisdrijf moest verantwoorden en plaats moest ruimen. Roose maakte daarop drie bestuursperiodes rond in een tijdsbestek waarin Brugge zich cultureel van bijna niets naar sterke speler ontwikkelde. Een terugblik op achttien roerige jaren.
 
EXit: Wat is het grote verschil tussen de Yves Roose van 1 januari 1995, uw start als Schepen van Cultuur, en de man die straks zijn bevoegdheid overmaakt aan Renaat Landuyt?
 
Yves Roose: ‘Ik ben nog steeds een enthousiast veelvraat op cultureel gebied, zij het iets selectiever dan toen. Anderzijds ben ik ook strenger, (of is het meer verwend?), in de appreciatie. Wellicht ben ik ook, hoewel ik hoop van niet, iets cynischer, maar dat laatste is nooit mijn drijfveer in de politiek geweest. Samengevat: ik ben Bourgondiër gebleven, maar iets rustiger geworden. Ik heb altijd geprobeerd om op heel veel dingen aanwezig te zijn, zowel bij de amateur- als bij de professionele kunst. Ik vind dat belangrijk.’
 
 
EXit: Hoe kijkt u terug op de recente gemeenteraadsverkiezingen?
 
Yves Roose: ‘Ik ben aangenaam verrast dat de SP.A als beleidspartij erop vooruit gaat en zelfs de grootste partij wordt. Beleid voeren wordt nochtans niet altijd beloond, maar hier wel. Beste bewijs dat er goed gewerkt werd. Onze partner CD&V maakte indertijd de fout om in kartel met het NV-A te gaan en betaalt dat nu. Toch is het een goede zaak dat de twee partners, die een meerderheid hebben en mekaar kennen, voortdoen, zonder de overbodige derde partner.’ 
‘Zelf blijf ik raadslid, want ik kan de 1.908 persoonlijke stemmen, nochtans zonder enige campagne van betekenis, niet negeren. Verwacht van mij echter geen schoonmoederrol, dat ligt mij niet.’ 
‘In het najaar van 2013 ga ik intenser als adviseur voor Mons 2015, Culturele Hoofdstad aan de slag.  Straks heb ik daarover gesprekken met de intendant Yves Vasseur. Mons wordt een beetje onderschat, maar geloof me, het wordt mooi.’ (LF)
 
Het volledige interview leest u in de (papieren) EXit.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: