Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Historium opent zondag voor het publiek

07-finale-v1

In het atelier van Jan Van Eyck

Acht jaar is aan het project gewerkt, maar nu is het zover: in het neogotische hoekgebouw Markt-Philipstockstraat opende vandaag Historium Brugge haar deuren. De verwachtingen waren hoog gespannen, de persbelangstelling massaal, de reacties achteraf van gematigd tot zeer positief. Historium Brugge kondigt zichzelf aan als een ‘toeristische, cultuurhistorische topattractie’ waar je het middeleeuwse Brugge ervaart in 3D, inclusief geuren en smaken.

Het (groeps)bezoek is straks getimed, georganiseerd van start to eindpunt en loopt uit in het Duvelorium op de eerste verdieping waar dorstige (en andere) bezoekers terecht kunnen voor aankoopjes allerhande. The after-show noemen ze dat.

De rode draad tijdens het geleid bezoek is een filmpje dat zich afspeelt in 1435, grotendeels in het schildersatelier van Jan Van Eyck, en wordt aangevuld met een liefdesverhaal(tje) en veel panoramische beelden van middeleeuws Brugge. De beloofde zintuiglijke ervaring (proeven, geuren, smaken en sneeuw) is minder prominent aanwezig dan aangekondigd, net als de muziek overigens, maar dat hoeft geen nadeel te zijn.

De afzonderlijke (7) ruimtes werden met veel goede wil gemodelleerd naar het toenmalige Brugge, inclusief Brugse kasseitjes, en in elk ervan openen zich vensterluiken waarachter zich een 3D-filmpje ontwikkelt. De taferelen zijn lichtvoetig en van een technische hoge kwaliteit, maar de ultieme 3D-ervaring? De bezoeker volgt het hele verhaal van a tot z via een audioguide, een bezoek duurt een half uur.

Historium Brugge is zeker een aanwinst voor deze stad. De stadstoerist krijgt hier in korte tijd een historisch correct beeld van het 15de eeuwse Brugge. De kans is bovendien gering dat de geoefende cultuurtoerist zijn bezoek aan het Groeningemuseum of het Oud Sint-Janshospitaal hiervoor zal annuleren. In het betere geval kan het stimulerend werken (men verkoopt zelfs combi-tickets). Stad Brugge tenslotte heeft een onthaalpunt toegevoegd voor de Brugge-bezoeker op deze centrale plek.

Opgelet: Historium Brugge is een privé-initiatief en voor Bruggelingen bijgevolg niet gratis. 

 

· Open 7/7 dagen van 10 tot 18u (tickets tot 17u) volwassenen € 11, kinderen tot 14 jaar € 5,50

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: