Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Greet Bosschaert tekent prachtig alfabetboek

Greet_bosschaert

De Brugse illustratrice Greet Bosschaert heeft met ‘Quique verzamelt het alfabet’ een heel mooi boek geïllustreerd, bedoeld voor ‘iedereen vanaf vijf jaar’. Quique is een klein vogeltje dat wil leren lezen en schrijven en daarvoor stad en land afvliegt om nieuwe vogels en letters te leren kennen.

Greet Bosschaert en Elly van der Linden, een Nederlandse taalpedagoge, vormen een sterk duo met al vijf boeken op het gemeenschappelijke palmares.  Elly bedacht een verhaaltje van Quique (een Zuid-Afrikaans woord), maar vermeed de clichés van het klassieke alfabetboek. Het resultaat leest pittig over vogels in hun biotoop, en leert en passant de letters van het alfabet aan.

Greet maakte daarvoor twaalf dubbele paginagrote illustraties in haar stilaan vertrouwde collagestijl. Ze vertrekt meestal van een afdruk van een geschilderde achtergrond die ze daarop bewerkt met uitgeknipte en vaak ingekleurde figuren. Het eindresultaat oogt origineel met rijk gevulde expressieve kleurenplaten die evenveel verhalen vertellen. Bij elke letter hoort een verhaaltje en een vogel, maar voor die letters waarvoor geen vogel beschikbaar (c, x en y) is, bedenkt ze drie fantasievogels.

Met ‘Quique’ is de Brugse illustratrice al aan haar 35ste boek toe. Ze publiceert afwisselend bij Clavis en De Eenhoorn en werkt nog deeltijds in het schrijfwinkeltje Symposion in Oostmeers 41. (LF)

Info: Quique verzamelt het alfabet, uitgegeven bij Clavis, 15,95 euro.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: