Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Dansen op strijkers

 
Steven_decraene_conducting
Dirigent Steven Decraene (foto Johan Devrieze)
 
 
Dansen op strijkers

 
De nieuwste danscreatie van Les SlovaKs, op 23 november in de Stadsschouwburg, brengt ook de Brugse, in Gent wonende, dirigent Steven Decraene naar deze stad. Het programma heet Fragments en krijgt hier een première toe bedeeld.
Fragments wordt voor het eerst en (voorlopig) eenmalig opgevoerd in de Brugse Stadsschouwburg met live-bezetting: acht eerste violen, acht tweede violen, zes altviolen, zes cello’s en drie bassen. Daarvoor gaat zelfs de orkestbak open. Dirigent is Steven Decraene. Vorig seizoen nog presenteerde hij samen met zijn Pulsarensemble en Filip Jordens in de Brugse Stadsschouwburg, Hommage à Brel Symphonique. Hij is tevens medeoprichter van het Brugse Symfonisch Orkest Artis Dulcedo.
 
EXit: U bent verknocht aan de Stadsschouwburg, lees ik.
Steven Decraene: ‘Ik kom er ontzettend graag om uiteenlopende redenen. Er hangt een huiselijke sfeer die mij stimuleert om nog iets meer van mezelf te geven. Er is ook het schitterende gebouw, maar ook zeker de mensen die er werken. Er is een eerlijk en intiem contact.’
 
EXit: Wat is de band tussen het dansensemble Les Slovaks en het Pulsar Ensemble?
Decraene: ‘Pulsar is ontstaan in de schoot van danscollectief en het is wonderlijk om te zien hoe het ‘matcht’ tussen beide. Les Slovaks onderzoekt de dansstijlen met veel respect, zo laten wij ook de muzikale zeggingskracht primeren. En er is het verlangen naar artistieke ontvoogding dat beide ensembles met elkaar verbindt’

EXit: Is Pulsar een orkest of een klein ensemble?
Decraene: ‘Pulsar heeft geen vaste samenstelling, we passen ons aan aan de artistieke noden van de productie. We werken wel vanuit een kern van vooral Vlamingen, maar ook Walen, Brusselaars en Fransen krijgen hier onderdak. Voor Fragments, een creatie van de Franse componist Simon Thiérrée, werken we met 32 strijkers die een plaatsje zullen krijgen in de Brugse orkestbak. Het woord Pulsar (‘een ster die implodeert’) staat hierbij voor de energie die vrij komt en vervolgen weer verdwijnt. (LF)

 Les Slovaks Dance Collective, Fragments, Stadsschouwburg, 20 u. www.ccbrugge.be
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: