Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Artistieke toppers in Concertgebouw

 
Foto_braeckman
 
Foto van Dirk Braeckman
 
Nog tot 30 december is het Concertgebouw de locatie voor een kunstzinnig parcours met werk van onder meer de Spaanse kunstenares Cristina Iglesias, frêle kleiwerk van Lili Dijourie, foto’s van Dirk Braeckman en een instapkubus van Maud Bekaert met tekst van Peter Verhelst. Het kleinschalige kunstenproject QNX is daarmee aan haar derde editie toe.
 
QNX-1 koos het brandstraatje naast het stadhuis als plek, QNX-2 daalde met werk van beeldhouwer Johan Tahon af in de Poertoeren, QNX-3 start in de Lantaarntoren en verkent bijzondere plekjes in het Concertgebouw. De deelnemende namen staan garant voor kwaliteit.
Cristina Iglesias is de weduwe van de Spaanse kunstenaar Juan Munoz die in 2002 werkte aan een kunstwerk voor het Concertgebouw, maar geveld werd door een hartaderbreuk. Door haar man heeft ze een emotionele band met Brugge. Zij staat geboekt als een topkunstenares met werk in grote galerijen. In ons land is ze bekend voor haar ‘diepe fontein’ voor het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten. Voor het  Voor QNX-3 laat ze werk overkomen uit de New Yorkse galerij Marian Goodmann.
 
Weinig bekend maar veel geprezen is de Gentse Lili Dijourie (70). In de 70’er jaren was zij als pionier aan de slag met videokunst. Sindsdien werkt ze met heel diverse materialen. Zo maakt ze sculpturen, collages, tekeningen en fotoreeksen. In Brugge toont ze werk in klei onder de noemer ‘memoires van de handen’.
 
Dirk Braeckman is het Concertgebouw reeds aanwezig met zijn digitale print op flinterdun Japans zijdepapier in het atrium van het Concertgebouw. Voor dit project brengt hij twee foto’s: één van een afgewend vrouwenlichaam, één van een hand en een video.
 
De initiatiefnemers van QNX-3, Maud Bekaert en Peter Verhelst, ontwierpen een open kubus met binnenin een poëtische tekst van Peter gekapt in zwarte leisteen. De bezoeker komt onderin in de box en staat oog in oog met de tekst.
 
Ook het Brugse Groeningemuseum stapte mee in het verhaal. Zij leveren een kopie naar Peter Paul Rubens. Het werk heet  ‘Noli me tangere’ of ‘raak me niet aan’,  bedoeld voor Maria Magdalena die knielde voor een verrezen Christus. (LF)
 
QNX-3 vindt plaats in het Concertgebouw van 1.11 tot 30.12 van donderdag tot zondag, telkens van 14 u. tot 18 u. Ingang via de Lantaarntoren.
 
 
 

Comments are closed.

<span>%d</span> bloggers liken dit: