Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Oost West Kust Best

 
 

Kust_best_001
 
Historicus en gids JanYperman, bekend van een uitstekende gids over Rijsel (2007), heeft zijn inspanningen nu uitgesmeerd over heel de Vlaamse kust, van De Panne tot Knokke-Heist.  Het boek Oost West Kust Best biedt een uitstekende samenvatting van wat de kust aan waardevol maritiem erfgoed te bieden heeft. De vertrouwde commentaren over de volgebouwde kust, Der Atlantikwall en de files naar zee verdwijnen voor een keer naar de achtergrond en focussen op de soms nog onbekende troeven. En dat is vooral goed leesnieuws voor de twee derde van de toeristen die de kust buiten het seizoen opzoeken. Opvallend daarbij is dat Yperman de kusttram als leidraad neemt om op zoek te gaan naar wat er in elk van de tien kustgemeenten  te beleven valt op het vlak van erfgoed en cultuur, cultuur en natuur. Want naast zee, strand en (flink gekrompen) duinen biedt de kust nog opvallend veel boeiende musea. Elke beschreven kustgemeente opent met een kaart, situering en introtekst. Daarna volgen de bezienswaardigheden van tramhalte tot tramhalte. Aparte hoofdstukjes vertellen over 125 jaar kusttram, de kust in cijfers, de vorming van het kustlandschap en een tijdskader dat aanvangt in 1815 met de eerste bezoekende Engelse toeristen die na de Slag van Waterloo de kust ontdekten. Een verplichte gids voor de trouwe kusttoerist. (LF)
 
 Oost West Kust Best, Jan Yperman, Een verrassende ontdekkingstocht van De Panne tot Knokke-Heist, uitg. Davidsfonds.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: