Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Mijn Amerika: ‘Een uitgesproken positieve bundel’

 
 

Jo_detavernier
 
Bruggeling Jo Detavernier heeft een obsessie en die heet Amerika. In dit Amerikaanse verkiezingsjaar pakt hij uit met een boeiend boek waarin Vlamingen en (enkele) Nederlanders getuigen over hun liefdesverhouding met de States. Figuren als Mark Eyskens, Rik Vanwalleghem, Ludo Abicht, Jan Verheyen, Rik Torfs, Joost Vandecasteele en vijftien anderen schetsen een fresco met veel onbekends uit Amerika.
 
Detavernier: ‘Dit boek ontstond uit de ambitie om het aanbod van Amerikaboeken dat in de boekhandel de honger naar nieuws uit de Verenigde Staten moet stillen; te verrijken met een uitgesproken positieve bundel waarin het beste van de Verenigde Staten aan bod komt.’
Detavernier werkt vandaag als consultant, maar was voordien aan de slag bij een ngo op Hawaï. Hij opende bij zijn terugkeer in Brugge een Amerikaans getinte koffiezaak in het Genthof, een verhaal dat van korte duur bleek. Met dit Amerika-boek hoopt hij ‘nuttig weerwerk’ te bieden  aan de verslaggeving over Amerika zoals die tot uiting komt in de reportages van onder meer Louis Theroux met zijn ‘freak show van prostituees, Ku-Klux-Klanleden en drugsdealers’. Heel geestig allemaal, maar ‘weinig van doen met het leven en de waarden van de modale Amerikaan’.
Voor zijn boek klopte hij aan bij Amerika-experten uit Vlaanderen en Nederland. Elke auteur beschreef één aspect waarvoor hij of zij bijzondere waardering heeft, ‘zonder blind te zijn voor kritische kanttekeningen’. Het resultaat is een rijk portret van de homo Americanus. Detavernier zelf schrijft over de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van 1776 dat hij ‘een aangrijpend document’ vindt, en als inspiratie kan dienen voor ‘de Vlamingen die op zoek moeten gaan naar hun eigen Jefferson’. Een andere Bruggeling is filmmaakster Sophie Benoot die vertelt over haar filmtrilogie ‘American Water’, ‘een documentaire western langs de oude routes van de pioniers’. Boeiende bijdragen lazen we van Marc Eyskens, Rik Vanwalleghem, Jan Verheyenen Rik Torfs.  Samengevat: Mijn  Amerika biedt aardig leesvoer in dit verkiezingsjaar met 21 persoonlijke ervaringen en belevenissen in ‘the land of the free and the home of the brave’. (LF)
Sophie_benoot
De Brugse filmster Sophie Benoot
 
Mijn Amerika, Jo Detavernier (red), uitg. Pelckmans, 19.50 euro    
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: