Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Oermoeder van de Butoh op bezoek in Brugge

Medea_lot_005bis
De 70-jarige Carlotta Ikeda is voor de vierde maal te gast bij Cultuurcentrum Brugge. Op zaterdag 20 oktober zet de Japanse butohdanseres en choreografe samen met de Franse schrijver Pascal Quignard hun versie van Medea op de planken, begeleid door livemuziek van Alain Mahé.

Carlotta Ikeda is dé vrouwelijke referentie in butoh, de dans der duisternis. Butoh ontstond in het Japan van na de Tweede Wereldoorlog. De bedoeling is in contact komen met het innerlijke zelf, relaties te leggen tussen het bewuste en onbewuste. De dansers, witgepoederd en ontdaan van elke individualiteit, roepen het beeld op van een verdoemde wereld. Thema's als vertwijfeling, erotiek, extase,. staan centraal.
In de voorstelling wekt Ikeda een van de meest controversiële personages uit de Griekse mythologie opnieuw tot leven, Medea. Ten prooi aan extreme stemmingswisselingen en overspoeld door diepmenselijke passies, pleegt Medea een reeks gruwelijke moorden. Een moeder die het ondenkbare doet: ze doodt haar kinderen en plaatst zich zo buiten de maatschappij. Auteur Pascal Quignard leest zijn rauwe versie van de mythe. Ikeda belichaamt Medea, ze is Medea. De hortende, wrijvende muziek van Alain Mahé, die Medea's kracht versterkt, versmelt woord en dans tot één geheel.

Info: Carlotta Ikeda, Medea, za 20 okt '12 | 20.00 uur | Stadsschouwburg Brugge

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: