Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Schriftuur/Scripture toont rijke variatie

Isaacs_-_kopie

Werk van John Isaacs

Michel Dewilde, curator hedendaagse kunst van het Brugse Cultuurcentrum met vijftien jaar ervaring op de teller, heeft een boeiende overzichtstentoonstelling samengesteld in De Bond, de Brugse kunsthalle voor hedendaagse kunst. Onder de titel Schriftuur/Scripture toont hij werk van kunstenaars met een eigen ‘handschrift’. Onder de 43 kunstenaars een groot aantal deelnemers die de voorbije jaren reeds in De Bond of de Bogardenkapel te zien waren zoals Jan Fabre, Wim Delvoye, Peter Buggenhout, John Isaacs, stadsgenoot Jan De Vliegher, Wesley Meuris en Peter Depelchin. Aanvullend is er vaak boeiend werk te zien van een nieuwe generatie, ook niet-Europese kunstenaars. Schriftuur/Scripture toont een gamma van abstract, tekstueel en filmisch tot figuratief schilderen. Ruim aandacht voor video-installaties, tekstkunst (van Frits Standaert), schilderijen, foto’s en installaties. De opstelling in De Bond toont ook merkwaardige combinaties.

Michel Dewilde: In ‘Schriftuur/Scripture’ gaan we op zoek naar de persoonlijke toets, de eigen schriftuur van de kunstenaar. De tentoonstelling toont werken waarin we de hand van de kunstenaar, zijn esthetische of maatschappelijke visie of beide kunnen ontwaren. ‘Schriftuur/Scripture’ wordt geritmeerd volgens verschillende invalshoeken en vormelijke lijnen. Op inhoudelijk vlak onderscheiden we eerder cerebrale, taal- en systeemgebonden kunstwerken, naast meer subjectieve, lichamelijke of zelfs viscerale uitingen.’

Over Brugge en (het gebrek aan) hedendaagse kunst is de voorbije jaren nodeloos veel inkt gevloeid, meestal kritiek steevast afkomstig uit hetzelfde kleine kringetje. De publicatie ‘Conversaties‘ , een overzicht van 17 jaar hedendaagse kunst in het Cultuurcentrum, toont nochtans een rijk overzicht van honderden kunstenaars en tentoonstellingen in Brugge. De roep om aandacht en middelen was daarbij groot, maar het heeft geloond. Niemand betwist dat Brugge een moeizame relatie heeft met hedendaagse kunst, maar Michel Dewilde is er toch in geslaagd om in de voorbije 15 jaar een statement te maken. Bezoek aan De Bond (Buiten Smedenvest 1) aanbevolen. (LF)

Delvoye_-_kopie

Het varken van Wim Delvoye

De tentoonstelling loopt nog tot18 november, open elke dag van 12 u. tot 18 u., maar niet op dinsdag. Het boek Conversaties kost 20 euro.  

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: