Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Knockin’ on heaven’s door

 

Foto_musiciens

Foto PW
 
KlaraFestival met schitterende finale in Concertgebouw 
Voor de eerste keer mocht Concertgebouw Brugge aansluiten bij deSingel en Bozar voor de organisatie van het KlaraFestival. Op het programma de Schubert-integrale met in Brugge de uitvoering van de symfonieën 2, 5 en de Onvoltooide. Net als bij de uitvoeringen in Brussel en Antwerpen was dirigent Marc Minkowski de absolute ster van de avond. Na afloop nam hij uitgebreid de tijd om de cd-box te signeren en om een praatje te houden met de vele fans.
Les Musiciens du Louvre is een wereldtopper in zijn genre, heeft Grenoble als thuishaven en telt onder zijn talentrijke muzikanten de Brugse violist Karel Ingelaere (die u in de jongste EXit uitgebreid kunt nalezen). Aan het slot van het concert gaf Minkowski trouwens de bloemen aan zijn Brugse muzikant, een gebaar dat door het publiek werd gewaardeerd.
 
Het orkest stak van wal met Schuberts Tweede Symfonie waarvan het opwindende allegro vivace tot een spontaan applaus leidde. Helaas wilde een deel van het publiek dat na elke beweging herhalen, tot Minkowski het zelf op de heupen kreeg en de appalusmakers tot stilte dwong. Voor de pauze kregen we nog de Vijfde, de iets meer ingetogen symfonie. Critici zetten de Vijfde graag als Schuberts beste symfonie en ze wordt beschowd als een ode aan grootmeester Mozart. Na de pauze was er alleen nog ruimte voor Schuberts 'Onvoltooide' waarover het gissen is waarom deze symfonie onvoltooid is gebleven. Het eerste deel begon rustig, maar ontwikkelde zeer snel tot een fors geheel. Het tweede deel ervan stond in fel contrast met een breed spectrum aan emoties en een intiem slotakkoord dat gelukkig door het publiek werd gerespecteerd. Waarna de staande ovatie een verdiende appreciatie werd. (LF)
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: