Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugse inSein Radio genomineerd voor de ‘Oscars ‘ van internetradio

 

Foto_insein
Foto EDM
 
Brugge zendt dezerdagen zijn zonen uit naar het International Radio Festival in het Zwitserse Zürich. Benny Claeysier, Wim Steeman en Bernard Degryse zijn met hun internetradioprogramma InSein Radio (elke maandagavond op Villa Bota) genomineerd voor de On Air Award, een prijs voor alle online radioprogramma's wereldwijd. ‘Alles kan eigenlijk in de mixer, als er maar ergens een groove inzit of als er ergens een hoek af is’, luidt het bij de heilige radiodrievuldigheid van de Botannieken Hof. Het festival duurt tot 16 september.

 
EXit: Proficiat! Jullie zijn – als enige landgenoten – met InSein Radio genomineerd voor het Radio Festival in Zürich.
 
Benny Claeysier: ‘Inderdaad. Toen we dit nieuws te horen kregen, dachten we eerst dat het om een flauwe grap ging. In de categorie waarin we genomineerd zijn, de "On Air Awards", nemen 36 radioshows uit evenveel landen uit de hele wereld deel. We zien het dan ook als een hele eer voor zowel InSein Radio als voor Villa Bota, dat we daar als kleinschalige internetradio mogen tussen staan. We weten nog altijd niet goed hoe die selectie is gebeurd, maar onze podcasts op het internationale platform Mixcloud (www.mixcloud.com/insein) waren blijkbaar de doorslaggevende factor. Deze podcasts hebben eigenlijk een herbeluisterfunctie voor onze live radioshow die we wekelijks op maandagavond van 21.00 tot 23.00 uur vanuit de Botannieken Hof brengen.’
 
EXit: Wat staat er op het spel?
 
Bernard Degryse: ‘In de eerste plaats krijg je heel wat internationale exposure en leer je andere radiomakers kennen uit de hele wereld. Het event vindt plaats in een soort glazen huis in het centrum van Zürich en duurt 72 uur. Het is dus een radiomarathon waarin alle 36 kandidaten twee uur radio mogen maken. De winnaar krijgt een prijs uitgereikt in de vorm van een geldsom en een aantal representaties op events van het IRF (International Radio Festival). Alle kandidaten worden overigens volledig vergoed voor alle onkosten (reiskosten, hotel, catering).’
 
EXit: Voor alle duidelijkheid: InSein Radio is enkel online te beluisteren en dit live op maandagavond?
 
Benny: ‘Je kunt het inderdaad live beluisteren op maandagavond. Exacte cijfers daarover hebben we niet, maar we merken dat de meeste mensen vooral de podcast achteraf beluisteren. Ik denk dat dit ook ergens een logische evolutie is. Mensen gaan naar radio luisteren wanneer ze willen, on demand eigenlijk. In die zin denk ik dat de rol van traditionele radio een beetje is uitgespeeld, toch zeker bij de 'meerwaardezoeker'. Die laat zich niet binden door de nationale grenzen van FM radio, maar pikt via internet shows op van over de hele wereld. Zo zijn we ook in contact gekomen met de mensen van Red Light Radio in Amsterdam waar we in mei een radioshow maakten en ook in de toekomst nog zullen te horen zijn. Op 30 en 31 augustus ga ik ook gaan draaien in Istanbul. Dit is ook gegroeid vanuit contacten die via onze podcasts zijn gegroeid.’ (ADC)
 
Het volledige interview leest u in EXit 213 (september)
 
 
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: