Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Verwenconcert voor zware jongens

Iwabo

 
Iwabo in de MaZ
 
Zaterdag 8 september 2012 – Magdalenazaal Brugge – For All Those Sleeping/Vanna/Oceano/IWRESTLEDABEARONCE
 
 Zaterdag zakte onze heavy metal-redacteur Jorn Duthoo af naar de Magdalenazaal voor de interessante Europese Tour van vier Amerikaanse bands. IWRESTLEDABEARONCE bracht drie  grote bands mee als support. Oorspronkelijk stond alles gepland in jeugdhuis Comma maar de locatie veranderde al snel naar de grotere MaZ die niet helemaal vol liep.
 
For All Those Sleeping uit Minnesota knalde de avond stipt op gang. Deze sympathieke post-hardcore band had er zin en speelde een erg energieke show. Zanger Mike Champa heeft een erg goede stem en zowel zijn screams als zijn cleane vocals  maken indruk Hardcoreriffs en breakdowns werden op een leuke manier afgewisseld met popachtige melodieën. Het optreden was zeker niet slechtn maar het publiek kwam niet echt los. De moshpit bleef leeg en de enige energie was terug te vinden op het podium.
    
Nadien kwam Vanna op, een post-hardcore band uit Boston. Bleek dat de letterlijk tot over zijn oren getatoeëerde zanger zijn rilatinepilletje niet ingenomen had. Deze Davey Muise was werkelijk overal te vinden. Hij sprong van hot naar her, vloog door de lucht en stond zelf tussen het publiek om ze wakker te schudden.  “School and work suck! You’re here to have fun and be crazy! Get the fuck off your asses and fuck this shit up.” . De Magdalenazaal schoot wakker. De eerste circlepits ontstonden en hun nieuwe plaat And They Came Baring Bones werd enorm gesmaakt.  Super optreden!
   
De volgende band was Oceano uit Chicago met death metal. Een bonk van een zanger verscheen op het podium en die gooide meteen een bommetje in de zaal. De kunst bestond erin om de klappen en schoppen van de uit de bol gaande fans te vermijden. Wat een pit! De zanger wierp zelf iemand, die probeerde wat rust te vinden op de rand van het podium, terug in het publiek. Alles wat je van een deathcoreband zou verwachten was aanwezig. Diep kreunerig gebrul, vele breakdowns en extreem snelle drumbeats. Zelf vond ik het matig klinken, maar het publiek lustte er pap van. De godlakende teksten waren een extraatje.
   
En dan was het grote moment aangebroken, IWRESTLEDABEARONCE besteeg het podium en dat hebben we geweten. IWABO is een bijzonder band met een geheel eigen genre. Death metal, hardcore, punk en erg speciale, dansbare elektronische muziek overgoten met een grote hoeveelheid chaos. Discussie troef: Kan dit wel? Is dit nu slecht of stiekem geniaal? Ik vind het al jaren het laatste: geniaal!
De braaf ogende frontvrouw begroette het publiek en schreeuwde meteen de longen uit haar lijf met haar erg mannelijke,  diepe en ruwe stem. Dit wist ze perfect te combineren met prachtige gezongen tussenstukjes. De muzikanten  zijn zeer getalenteerd, de gitaren vlogen langs alle kanten en toch klonk dit perfect! Afgewisseld met de dansbare stukjes en de hilarische soundeffects van bijvoorbeeld een hinnikend paard, groeide dit tot een superleuke show. Het publiek danste en ging volledig uit de bol. Hoogtepunten waren zeker Next Visible Delicious, You Ain’t No Family en de schitterende afsluiter Smells Like Kevin Bacon. Met de nieuwe plaat Ruining It For Everybody zullen ze Europa de volgende weken zeker nog platspelen. Graag meer van dat! (JD)
 
 
 
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: