Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Groetjes uit Brugge

 

Soviet_grass_thoprock
Soviet Grass op Thoprock (8 september)
 
*Mooi Brugge
 
 Binnenkort starten  in Brugge de opnames voor de Britse historische reeks The White Queen. Voor wie twijfelt aan de impact van dergelijke producties voor de toeristische faam van Brugge, in De Standaard getuigde de Russische familie Barinbaum uit Sint-Petersburg waarom Brugge hun reisbestemming was: 'Sinds we de film ‘In Bruges’ hebben gezien, droomde mijn man ervan om deze stad in het echt te zien. En het valt zeker niet tegen. De architectuur, het eten, de wijn, de chocolade, de mensen: alles is hier uitstekend.'  Vooruit dus met The White Queen. Voor Brugge is dit niet alleen een prestigieuze, maar ook een financiële opsteker. Vanaf eind september zal een ploeg van 65 medewerkers, onder wie een vijftigtal Belgen, in 125 draaidagen een tiendelige dramaserie filmen over het Engeland in de vijftiende eeuw. Het verhaal belicht de twisten tussen het huis van de Yorks en Lancasters.
 
*Lieven Coudenys
 
Lieten de Brugse atleten het afweten tijdens de Olympische Spelen, de spandoeken met ‘Brugge in London 2012’ mogen nog een tijdje blijven wapperen in het straatbeeld. De Brugse fotograaf Lieven Coudenys, met galerij in Groeninge, is immers voor de achtste keer geselecteerd als officiële fotograaf van ‘de Paralympics’, de Olympische Spelen voor Blade Runner en co,  die (nog) tot 9 september plaatsvinden. Een medaille waard.
 
 *MAfestival
 
Het voorbije MAfestival, 21 concerten in 10 dagen rond lijden en de pijn van vervoering, is een succes geworden. Er was een zaalbezetting van 92 procent en enkele uitvoeringen verdienden het label top. Muziekcriticus Stefan Grondelaers sprak van ‘een topeditie’. MAfestival, dat het met bescheiden middelen moet rooien, investeert in jonge talenten en dat heeft gerendeerd. Dit nieuwe concept houdt beloften in voor de toekomst.
 
 
*Jazz in Brugge
 
Brugge wordt stilaan het mekka van de jazzmuziek in Vlaanderen. Septemberjazz op 8 september in De Ganzeveer kiest voluit voor diversiteit en acts uit de meest uiteenlopende hoeken van het jazzlandschap. Een dag eerder is wereldster Philip Catherine te gast in Brouwerij De Halve Maan op het Walpein, in het kader van Zot van Jazz. Van 4 tot 7 oktober is het Concertgebouw de plek voor een vierdaags festival waarin ‘het beste van de Europese jazz’ wordt aangekondigd.
 
*Verkiezingen
 
In Brugse cultuurmiddens wordt met grote spanning, en enige ongerustheid, uitgekeken naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. Geen stad in Vlaanderen besteedt vandaag verhoudingsgewijs meer geld aan cultuur dan Brugge. Zo hoort het ook als deze stad zijn recent verworven status en reputatie wil behouden. In een volgende EXit houden we de ideeën en beloften van de politieke partijen onder de loupe.
 
*’t Is weer voorbij die mooie zomer…
 
Feest in ’t Park, Cactusfestival, Burgrock, Vlaanderen zingt, Polé Polé, Klinkers, Benenwerk, MAfestival, Thoprock, dancefestival Elements, September Jazz en Jazz Brugge. Hierna openen de zalen terug hun deuren. U tevreden? (LF)
 
 
 
 
 
                     
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: