Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Diversiteit troef tijdens September Jazz

 

Cline_bonacina
Céline Bonacina

Op zaterdag 8 september wordt de speelplaats van Stedelijke Basisschool De Ganzenveer ook voor jazzliefhebbers een oord van recreatie, want dan is er September Jazz, het gezamenlijk initiatief van Dienst Cultuur (Stad Brugge) en Gebuurtekring Langestraat-Hoogstraat, i.s.m. De Werf. Bezieler en programmator Willy Schuyten kreeg ook dit jaar de vrije hand bij het samenstellen van de affiche en koos resoluut voor acts uit de meest uiteenlopende hoeken van het internationale jazzlandschap. Titel van deze – intussen reeds 16de – editie is dan ook toepasselijk Directions.

Talking Cows (NL) mag als eerste het podium op. Hij is een pianist die zijn roots voornamelijk in de straightforward jazz van de jaren ’50 en ’60 heeft. Hij is ook een saxofonist uit de legendarische, Nederlandse improvisatiebeweging die de basis vormde voor een kwartet met als ritmesectie getalenteerde jonge spelers. Het klankresultaat van die symbiose omschrijft het gezelschap zelf als frisse muziek voor hoofd en hart. Een flinke dosis humor wordt daarbij niet geschuwd, zoals in de promovideo voor hun recente cd Almost Human  hilarisch wordt geïllustreerd (zie www.talkingcows.nl). Dat album kreeg van de recensent in het Amerikaanse Downbeat Magazine overigens als waardering 4,5 sterren.

Stéphane Galland, wellicht het meest gekend als drummer van AKA Moon (trio dat enkele jaren terug trouwens zelf te gast was in De Ganzenveer), komt Lobi voorstellen, het project dat hij in 2011 op vraag van het Gaume Jazz Festival creëerde. De titel – Lingala voor ‘gisteren en morgen’ – drukt perfect uit wat hij met deze creatie beoogt: ‘Lier le passé de la tradition avec le futur de ce qui n’existe pas encore, avec les moyens du présent’. Logisch dat hij voor deze multiculturele betrachting muzikanten met verschillende achtergrond en uit diverse landen (België, Bulgarije, Frankrijk, Spanje en Turkije) aantrok.

Als laatste act is er het trio van Céline Bonacina. Zeven was deze Franse saxofoniste toen ze met muziek begon. Na zich in de tweede helft van de jaren ’90, als lid van Parijse big bands, te hebben bekwaamd op de baritonsax, verhuisde zij voor een aantal jaren naar het eiland La Réunion. Daar gaf ze les gaf aan het Conservatorium,  maar was tevens op talloze festivalpodia te zien en te horen. Sinds haar terugkeer naar de Parijse metropool bracht ze 2 cd’s uit, waaronder Way of Life (2010), met als gast de befaamde Vietnamese gitarist Nguyên Lê die op 8 september eveneens present is. De op het wereldwijde web te vinden live-fragmenten van deze samenwerking laten alvast verhopen dat dit een memorabele afsluiter wordt. En als het dan ook de weergoden nog belieft enig mededogen met de jazz-adepten te tonen. (PJG)

September Jazz op 8 september in De Ganzeveer (Ganzestraat). Toegang gratis.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: