Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Philip Catherine dankzij Zot van Jazz live in Brugge

 
 

Philip_catherine_-_photo_wim_v
Foto Wim Van Eesbeek
 
Van 3 tot en met 9 september 2012 loopt in diverse Belgische brouwerijen, verspreid over Vlaanderen, Brussel en Wallonië de allereerste Week van het Belgisch Bier. Een unieke gelegenheid voor de bierliefhebber om proefgewijs (opnieuw) te ontdekken welk gevarieerd aanbod aan zelf gebrouwen gerstenat ons land rijk is. Bovendien zijn er tal van originele nevenactiviteiten: in Brugge verklaart Brouwerij De Halve Maan zich op 7 september Zot van Jazz en tapt daarom die vrijdag behalve Brugse Zot en Straffe Hendrik ook een hele avond jazz.
 
Hoofdact is niemand minder dan onze, tot in het verre buitenland zeer gewaardeerde, Philip Catherine, een van die Belgische jazzmuzikanten van wie men amper kan tellen naast welke grootheden hij al op het podium heeft gestaan of wat dacht u van Chet Baker, Tom Harrell, Stéphane Grappelli, Dexter Gordon, Charles Mingus en anderen. Deze gitarist, begiftigd met een unieke en daardoor onmiddellijk herkenbare stijl en klankkleur, levert sinds jaren kwalitatief hoogstaand muziekwerk waarover dan ook steevast met superlatieven wordt gesproken. Ook de in mei 2011 verschenen cd Philip Catherine plays Cole Porter werd weer op lovende kritiek onthaald. Tijdens zijn lange loopbaan al meerdere malen gelauwerd (o.a. Django D'or, ZAMU Award), werd hij in november 2011 bekroond met de Klara-prijs voor zijn hele carrière. Op 7 september geeft de inmiddels 70-jarige Catherine, die dit jaar trouwens een nieuw album uitbrengt, een exclusief en bijgevolg niet te missen intiem soloconcert.
 
Om 20 u. opent het kwartet van trompettist Sam Vloemans – die begin maart samen met zijn kompanen een weeklang voor de muzikale noot zorgde in De Laatste Show – de avond. Het viertal brengt een selectie uit Vloemans' recentste cd Otrabanda, waarop zijn voorliefde voor zwoele ritmes, salsa en latin jazz nadrukkelijk te horen is. De opdracht om Zot van Jazz af te sluiten wordt toevertrouwd aan het Brugs Jazzconsort: een trio rond pianist Marc Alleyn speelt in de bar van de brouwerij de laatste noot van de avond.
 
Locatie van het gebeuren is de binnenkoer van De Halve Maan (Walplein 26) en tickets kunnen enkel via reservatie worden bekomen (www.zotvanjazz.com): het aantal plaatsen is beperkt, dus lang talmen is niet aangewezen. Een ZOT-ticket (concert + gratis Brugse Zot) kost 19 euro. Voor wie het iets méér mag zijn, is er het VIP-arrangement à 48 euro. In ruil krijgt men voorafgaand aan het concert een educatieve rondleiding in de brouwerij, een grote fles Brugse Zot 75cl (“voor de zottigheid”), warme en koude tapas gedurende de hele avond, en – ongetwijfeld het meest van belang voor de ware muziekliefhebber – de beste plaatsen. (Paul Godderis)
 
Zot van Jazz op 7 september in Brouwerij De Halve Maan (Walplein), info op www.exit.be , facebook EXit Magazine.
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: