Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Culturele ingrediënten voor een klinkende zomer

 
 
 
 
Van vrijdag 27 juli tot en met zaterdag 11 augustus biedt het stadsfestival Klinkers een mooie staalkaart van muziek, humor, film en zoveel meer. Een eerste overzicht.
 
Burgconcerten
 
Decibels en good vibes troef op het Toyo Ito-plein voor een reeks concerten dat een aanvang neemt op vrijdag 27 juli met het Nederlandse ‘ambiance-orkest’ La Boutique Fantastique en de reggae-ragga-dub van de Franse groep Babylon Circus (ondertussen al goed voor zes passages in Breydeltown). Een dag later, op zaterdag 28 juli, palmen negen Amsterdamse heren van Jungle By Night met afrobeat, ethio jazz, funk, dub en rock en Lady Linn & Her Magnificent Seven met klassieke soul, sixties pop, surf en bossa nova de Burg in. België boven op vrijdag 3 augustus voor de eigenzinnige indierock van Marco Z (denk aan de toffe radiohit I’m A Bird) en een reünieconcert van The Scabs. Hypnotic Brass Ensemble brengt op zaterdag een potpourri van jazz, funk, soul en hiphop. Een goede opwarmer voor the future sound of jazz van José James, later op die avond.
 
Klinkers Intiem
 
Het onderdeel Klinkers Intiem biedt vier verrassende concerten aan op het Gruuthuseplein. Op woensdag 1 augustus staat 'My Sweet Canary, a tribute to rebetiko diva Róza Eskenázi’ op het menu. Met dit hoogst ambitieuze project, geproduceerd door Roy Sher en Elpida Markianidou, brengen negen Griekse en Turkse muzikanten een hartelijke ode aan de in 1981 overleden Róza Eskenázi. Met negen gevierde muzikanten op scene, aangevuld met zeldzame archiefbeelden van Eskenázi en documentairefragmenten, wordt deze voorstelling van anderhalf uur een unieke en filmische reis door het leven en de muziek van de koningin van de rebetiko. Meteen een Belgische première voor dit prestigieus project.
 
Een dag later, op donderdag 2 augustus, krijgen we een flamencoperformance gepresenteerd van het gezelschap rond danser Manuel Linan. Als speciale gast brengt Linan sterdanseres Belen Maya mee. Ook haar karakteristieke stijl geniet wereldwijde faam vanwege haar snelheid, geometrie en elegante expressie. Het is uitkijken naar woensdag 8 augustus voor het optreden van de flamboyante Gavin Friday, ooit de frontman van de de experimentele new wave band Virgin Prunes in de jaren zeventig, nu een pur sang performer van het Echte Levenslied. Het laatste concert van Klinkers Intiem is weggelegd voor de Amerikaanse band Spain op donderdag 9 augustus die uit hun instrumenten trage indierock, country, folk en blues kunnen toveren. (ADC)
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: