Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Daal eens af in de Poertoren

 

Maud_peter
Foto Paul Willaert
vlnr. Maud Bekaert, Peter Verhelst en Johan Tahon
 
Na de lente-prelude in het brandstraatje naast het Stadhuis ontwierp het Brugse kunstenaarsduo (letterkapster) Maud Bekaert en (auteur) Peter Verhelst in de Poertoren aan het Minnewaterpark een vervolg aan hun QNX-project. QNX staat voor equinox of 'gelijke nacht', waarbij dag en nacht precies even lang duren, en dat heeft dan weer te maken met de loodrechte stand van de zon bovenop de evenaar. Op die (2) tijdstippen start dan telkens een bescheiden kunstproject dat in 2015 wordt samengebracht in één grote overzichtstentoonstelling.
Het lenteproject in het brandstraatje op de Burg lokte heel wat belangstellenden, en dat zal voor een afdaling in de kelder van de Poertoren (in 1401 gebouwd als opslagplaats voor buskruit) niet anders zijn. Deze keer deed het duo beroep op de kunstenaar Johan Tahon (uit Oudenaarde) die naam en faam heeft verworven met zijn (meestal) gipsen sculpturen, vaak mystieke beelden  uit een zelf bedacht universum.
 
Voor QNX2 hebben zij samen een ruimte gezocht waarin je als bezoeker door een immens beeld van Johan Tahon bijna wordt aangeraakt. Bedoeling: 'Opdat het verlangen van de toeschouwer immens zou worden. Een ode aan het verlangen. Zodat er nooit een einde aan ons verlangen zou komen', volgens de makers.
 
Het witte beeld van Johan Tahon staat in een cirkelvormige ruimte in water. De bezoekers dalen een trap af en betreden de ruimte via stapstenen. Het beeld buigt zich naar de bezoeker en ‘weent’ zich leeg.  Tijdens deze beweging weerklinkt een geluidsopname.
Het beeld gaat daarna terug naar zijn startpositie waarna de cyclus zich kan herhalen.
Om praktische en andere redenen worden maximaal vijf bezoekers per keer toegelaten in dit historisch monument dat vrijwel nooit toegankelijk is en daarom alleen al is een bezoekje warm aanbevolen.
In zijn dankwoord prees Peter Verhelst de Stad Brugge, want 'Het is uitzonderlijk wat hier gebeurt'. (LF)
 
QNX2 loopt van woensdag 20 juni tot en met 19 augustus telkens op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 15u tot 19u in de Poertoren aan de Begijnenvest (vlakbij Minnewater). 
Opgelet: de installatie is uitzonderlijk gesloten op zaterdag 30 juni (wegens Feest in ’t Park) en van vrijdag 6  t.e.m. zondag 8 juli 2012 (wegens Cactusfestival).
De toegang is gratis.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: