Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugge verandert: moderne architectuur van vroeger en nu

 

Brugge_verandert_001
 
De Brugse gids Bob Warnier (tot 1997 protocolchef van de Stad Brugge) gooit met zijn nieuwste boekje ‘Brugge verandert’ de knuppel in het hok van de moderne architectuur. Kop van jut is niet alleen het paviljoen van Toyo Ito op de Burg, maar vrijwel alle moderne ingrepen die recent aan het Brugse patrimonium zijn toegevoegd. Warnier hoopt hiermee een discussie op gang te brengen over de inbreng van hedendaagse architectuur in de binnenstad.
 
De discussie over het veranderende Brugge is niet nieuw. In 1864 reeds schreef de Britse kunsthistoricus James Weale ‘Tot voor enige jaren had Brugge, meer dan welke andere stad ook in België, zijn middeleeuwse uitzicht bewaard, maar sinds kort heeft de stad veel verloren in dat opzicht.’ Een verrassend actueel standpunt .
 
Bob Warniers boekje sluit daar nauw bij aan. Zijn wandeling door Brugge voert langs bekende en veelal onbekende stadsgezichten en vertelt vaak vergeten lokale geschiedenissen. Daarnaast lees je flink wat uithalen naar recente ingrepen in het bouwweefsel van de Stad zoals de ‘Roeste Buuzze’ (de Jurgen Conzettbrug), de ‘Salamizwemmer’ (het kunstwerk naast de Coupurebrug), de opgeborgen maquette van de verdwenen Sint-Donaaskerk op de Burg (‘een zoveelste doofpotoperatie’) en uiteraard het Paviljoen van Toyo Ito (‘Nog nooit meegemaakt dat een Bruggebezoeker het mooi vond’). Ook het Concertgebouw mag incasseren: ‘de uiteindelijke kostprijs  van het gebouw is één van de best bewaarde geheimen van de eeuw’), en de uitbreiding van het Europacollege langs de Verwersdijk (zie cover): ‘Toeristen kijken vreemd op als ze langs de Sint-Annarei die immense blokkendoos zien uitkragen’. Andere heikele punten, fel bekampt door de Marcus Gerardsstichting, krijgen eveneens forse kritiek: de ‘Rode Nonnen’ in de Katelijnestraat (‘Afwachten is de boodschap’), de achterkant van Hotel Casselbergs, het Kamgebouw achter het Station en er wordt met argusogen gekeken naar de realisatie op de gronden van Brouwerij ’t Hamerken in de Langestraat.
 
Samengevat: Bob Warnier heeft een interessant element toegevoegd aan de discussie rond hedendaags bouwen in de binnenstad en doet dat met open vizier. Ik heb een vaag vermoeden dat de Brugse bevolking nauw aanleunt bij de hier verkondigde standpunten, want sommige ervan zijn  intussen gemeengoed geworden. Warniers bedoeling was om een ‘persoonlijke visie en geen evangelie’ te brengen en is daar behoorlijk in geslaagd. Het is wachten op een gefundeerd antwoord. (LF)
 
Brugge verandert, Moderne architectuur vroeger en nu, 128 pg’s, 15 euro, West-Vlaamse Gidsenkring. Verkrijgbaar in de Brugse boekhandel of op 050-31 95 21.
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: